Senaste arbetstrenden: ”Quiet Quitting”

Uppdaterad: 23 aug. 2022Publicerad: 23 aug. 2022
Man vid dator
Quitet quitting är en trend på rbetsplatser. Men för att den sk leda till positiv förändring krävs mer. (Foto: Pixabay)

På TikTok sprids trenden ”Quiet Quitting” snabbt mellan människor i karriären. Bäst kan översättas som ”tyst nedtrappning”. Men det handlar inte om att maska, skriver CNN.

ANNONS
ANNONS

Långa arbetsdagar, underbemannade företag och utbrända anställda bidrar alla till den senaste trenden på vissa sociala medier: det som kallas för ”Quiet Quitting”.

Det är en till viss del missvisande benämning, eftersom ingen föreslår att man bara ska göra ett minimum på jobbet. Men så är det inte, säger Kathy Caprino, amerikansk karriärs- och ledarskapscoach. ”Det handlar om att sluta göra arbete som ligger bortom vad du har anställts för att göra,  och som du inte få ersättning för”, säger hon till CNN.

Det handlar om att inte göra vad som helst för att utmärka sig på en arbetsplats, utan snarare balansera arbetet gentemot egna behov och önskemål.

Den före detta ingenjörskonsulten Paige West förklarar för CNN att ”Även om jag under mitt 9-till-5-jobb arbetade, så gjorde jag bara mina 40 timmar i veckan. Jag fullföljde fortfarande mina arbetsuppgifter. Jag tog bara bort den känslan av stress jag hade.”

Att det här har blivit en trend beror tillviss del på pandemin, enligt Chris Edmonds som leder ett konsultföretag inom arbetskultur.

Företag har fått säga upp anställda och tvingat extra ansvar på dem som funnits kvar i organisationen. I andra organisationen har chefer propsat på att arbetet ska uföras på kontoret efter att man har haft det på distans. Det har retat upp en del anställda.

Enligt en Gallupundersökning tror bara 24 procent av amerikanerna att deras chefer hade deras bästa för ögonen.

Quiet Quitting bara början

Så fungerar då metoden att släppa arbetsuppgifter som inte finns i beskrivningen utan att säga något? Nej, menar karriärcochen Octavia Goredema.

Men det är en början om du vill förändra en situation för att den på lång sikt ska bli hållbar både för arbetsplatsen och den anställda.

”Utvärdera dina prioriteringar För att sätta gränser i din karriär måste du lära dig vilka dina gränser är”, säger hon till CNN.

”Det snabbaste sättet att bränna ut sig är om du inte respekterar det som betyder mest för dig”.

Medarbetarna bör fråga sig vilka uppgifter som får dem att känna glädje och vilka som inte spelar så stor roll, menar Goredema.  Det gör det sedan lättare att komma framåt och bli nöjd i sin roll på arbetsplatsen. Anställda behöver kunna sätta gränser och kommunicera dem till andra.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS