Dagens PS

Svenskar jobbar mest i Norden – men frågan splittrar 

LO och strandhäll står på samma sida i debatten
LO och Strandhäll står på samma sida i debatten (Foto: Jessica Gow/Staffan Löwstedt/SVD/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 06 maj 2025Publicerad: 06 maj 2025

LO och Almega står på varsin sida i debatten om kortare arbetsdagar. Samtidigt växer pressen inom Socialdemokraterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenskarna är förvisso hyfsat överens. 

64 procent av hela allmänheten, 68 procent av 20-29-åringarna och hela 82 procent av kvinnorna i familjebildande ålder vill ha en 30-timmarsvecka med bibehållen lön. Detta enligt en undersökning från fackförbundet DIK.

Fackförbund, arbetsgivare och politiker står dock desto längre ifrån varandra – både i frågan om vad det skulle kosta och hur det ska genomföras.

LO menar att Sverige är redo att ta steget mot kortare arbetsdagar medan Almega ser risk för stora ekonomiska förluster. 

I samma veva växer stödet för en 35-timmarsvecka inom Socialdemokraterna, även om partiledningen är försiktig. Det rapporterar Realtid

LO: Högre effektivitet väger upp

LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö lyfter fram att 50-60 procent av den förlorade arbetstiden skulle kunna vägas upp genom smartare arbetsmetoder och ny teknik.

“Det centrala är hur man jobbar. Man får mer gjort i början än i slutet av dagen. Det blir också färre fel – effektivare arbete har ett värde”, säger han till Dagens Industri.

LO räknar ändå med ett visst produktionstapp – men menar att det går att finansiera genom lägre vinster, löneutrymme eller offentliga medel.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Almega: Kostnaden kan bli 181 miljarder

Almega är desto mer kritiska. 

Organisationen har räknat på en 35-timmarsvecka och uppskattar att produktionsbortfallet i tjänstesektorn skulle uppgå till 6,3 procent, motsvarande 181 miljarder kronor.

“I värsta fall får företag lägga ned”, säger Almegas chefsekonom Patrick Joyce.

Han varnar också för att en arbetstidsförkortning skulle leda till höjda priser, personalneddragningar eller att jobb ersätts med teknik. Almega ser mycket små möjligheter till produktivitetsvinster, särskilt i sektorer där personal står för huvuddelen av kostnaderna.

Läs även: Musk kräver 120-timmarsvecka – men det finns ett problem. Dagens PS

Danmark lyfts fram som motexempel

Från politiskt håll är Danmark ett återkommande exempel. Landet har haft 37-timmarsvecka sedan 1990, där lunch ofta räknas som arbetstid. 

I praktiken jobbar danskar därför i snitt 34,5 timmar i veckan.

ANNONS

“Jag brukar säga att om man ska titta på den här enorma kostnaden och mer eller mindre samhällskollapsen som kommer att uppstå, att företag kommer gå omkull, då är det bara att åka över till Köpenhamn”, säger riksdagsledamoten Annika Strandhäll till Göteborgs-Posten.

LO
Åk över till Köpenhamn, säger Annika Strandhäll (Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT)

Intern press inom Socialdemokraterna

Strandhäll har lett en arbetsgrupp inom Socialdemokraterna som föreslagit att Sverige från 2030 ska införa en gradvis arbetstidsförkortning – med målet om 35-timmarsvecka till 2035. 

Förslaget har dock inte fått partiledningens stöd.

Arbetsmarknadspolitikern Ardalan Shekarabi säger att frågan ska lösas genom förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter – inte genom lagstiftning i nuläget. Samtidigt växer trycket underifrån.

S-studenter kräver en 30-timmarsvecka, och inför partikongressen i Göteborg har ett hundratal motioner lämnats in med liknande krav.

“Vi i studentförbundet pratar om sex timmars arbete, tio timmars frihet och åtta timmars vila”, säger förbundsordföranden Elfva Barrio till GP. 

Sverige jobbar mest i Norden

ANNONS

Enligt LO:s senaste rapport jobbar svenskar i genomsnitt fler timmar per capita än invånare i Danmark, Norge, Finland och flera andra EU-länder. 

Dessutom har Sverige ett av Europas längsta förväntade arbetsliv.

“Det är en situation som är ohållbar över tid och det ser vi också i sjukstatistiken väldigt tydligt med vilka grupper som blir sjukskrivna, vilka som inte orkar hela vägen till pension”, säger Annika Strandhäll.

Läs också: Så får du ChatGPT att jobba som en kollega. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS