Kan en kortare arbetsvecka påverka inflationen? Svaret är ja, enligt en färsk undersökning utförd av tankesmedjan Autonomy, skriver Fortune. Här kan du läsa hur det hänger ihop. 

ANNONS

Att långa arbetsdagar inte nödvändigtvis är synonymt med lönsamhet och effektivitet är inget nytt under solen. Så tänk om du genom att korta ned antalet arbetade timmar under en vecka kunde frigöra mer tid och pengar och samtidigt bidra till att bromsa inflationen – önsketänkande?

Kanske inte, enligt en nyligen utförd brittisk studie.

Lättare hantera stigande inflationen

När den Londonbaserade tankesmedjan Autonomy tog en titt på hur mycket brittiska föräldrar med småbarn skulle spara om deras arbetsvecka kortades ned med bara en dag, var resultatet riktigt upplyftande.

Enligt Autonomys data, som baserats på ett år, skulle barnfamiljer i genomsnitt spara 1440 pund på barnomsorg och 340 pund i pendlingskostnader genom att arbeta mindre.

Fördelar överväger nackdelar

Att arbeta fyra dagar per vecka skulle utifrån det perspektivet hjälpa brittiska löntagare att hantera rådande levnadskostnader och överleva inflationen, förutsatt att lönen för deras arbete förblev densamma.

Av det skälet testar ett sjuttiotal brittiska företag nu upplägget i ett banbrytande sexmånadersprogram, som överlag fallit väldigt väl ut. Anledningen till det är att fördelar som mer fritid och pengar i plånboken, generellt överväger nackdelarna, som mestadels består i att uträtta lika mycket på kortare tid och lägga om arbetsscheman.

Utmaningar som de flesta företag både kan, och har fått bukt med över tid, skriver Fortune. Kan en förkortad arbetsvecka dessutom få en hel nations ekonomi på fötter är det väl spenderad tid.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Vill du lyckas på jobbet? Öva upp din anpassningsförmåga [Dagens PS]

Läs även: Därför kryllar arbetsmarknaden av ”spökjobb” [Dagens PS]