Dagens PS

Därför kryllar arbetsmarknaden av "spökjobb"

Spökjobb
Hur ska du som arbetssökande gardera dig för spökjobb? (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 20 sep. 2022Publicerad: 20 sep. 2022

Trots ett brinnande behov av arbetskraft får ett stort antal kvalificerade arbetssökande aldrig någon återkoppling av potentiella arbetsgivare. Det väcker frågor kring så kallade “spökjobb” och om de ens reflekterar verkliga tjänster, skriver Business Insider.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För ett otränat öga kan den nu rådande arbetsmarknaden se ljus ut, med idel vakanser att fylla. För dem som löpande ansöker till positioner de är mer än kvalificerade för men aldrig erhåller ett svar är verkligheten dock en annan. I sämsta fall kan det också innebära att man som arbetssökande fallit offer för ett spökjobb och blivit “ghostad”.

Att “ghosta” någon innebär enligt Språktidningen att man likt ett spöke försvinner ur ett sammanhang utan att lämna någon närmare förklaring, än mindre svara på några kontaktförsök. Ett fenomen som blivit vanligt förekommande i dejtingsammanhang, men även kan appliceras på arbetsmarknaden. Därav termen spökjobb.

Ingen avsikt fylla vakanser

Enligt en färsk undersökning genomförd av ett boutiquelåneföretaget Clarify Capital har över 40 procent av totalt 1000 amerikanska rekryteringschefer ruvat på lediga jobb i mer än två till tre månader.

Vidare uppger en av fem chefer att de inte har för avsikt att fylla dessa vakanser förrän tidigast 2023, och att skälet till detta skulle vara att de inte aktivt rekryterar, skriver Business Insider. 

Ett fenomen som delvis kan förklaras med att arbetsmarknaden och sättet vi ser på rekryteringar har förändrats. Till detta kommer också ett svajigt ekonomiskt klimat som skapar mycket osäkerhet.

ANNONS

Senaste nytt

Vill ge uttryck för expansion

Ett annat skäl till att dra ut på en rekryteringsprocess kan vara att företag vill ge uttryck för att de expanderar i en tid av inflation och ekonomisk oro. En åtgärd som även lugnar befintliga anställda, som törstar efter avlastning.

ANNONS

Många företag tenderar även lägga ut tjänster som de alltid behöver, men sällan har budget för att anställa, för att vinna tid och vara rustade för ljusare tider.

Allt detta är dock okänt för kandidaterna som söker dessa positioner och förväntar sig återkoppling. Men varför ser det ut på det här sättet och vad sänder det ut för signaler?

“En kyrkogård av gamla positioner”

Enligt vissa rekryterare är det stigande antalet spökjobb en produkt av den osäkerhet och volatilitet som alltjämt råder på marknaden. Inte minst rädslan för en lågkonjunktur som kan innebära att du som chef på kort varsel kan behöva säga upp personal.

Den typen av gardering sätter enligt William Stonehouse, VD för bemanningsföretaget Crawford Thomas Recruiting en riktigt dålig standard för anställningsprocesser.

“Om dina listor är en kyrkogård av gamla positioner och kandidater laddar upp ansökningar i ett svart hål för meritförteckningar, sätter det ingen bra ton. Människor vill bli behandlade med värdighet och respekt”, säger han till Business Insider.

Se upp för spökjobb

Så hur ska du som arbetssökande gardera dig inför en arbetsmarknad som inte respekterar sina kandidater?

ANNONS

Ett sätt kan vara att helt enkelt överge idén om en anställning hos bolag som lovar mycket men håller tunt och istället gå för arbetsroller som vid en första anblick ser ut att vara en sämre matchning.

Håll samtidigt ögonen öppna för spökjobb.

Det betyder givetvis inte att du som arbetssökande ska lägga dina ambitioner på hyllan. Bara ha respekt för att de som rekryterar sitter på ett maktövertag. Det ger dem rätten att annonsera ut spökjobb som de kanske aldrig kommer fylla och gå miste om värdefulla kandidater som dig på kuppen, hur orättvist det än kan låta.

Läs även: Våga omfamna din inre bedragare

Läs även: Så kan ett starkt nätverk hjälpa dig landa drömjobbet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS