Lönegapet mellan könen minskar, och ser ut att bli det lägsta någonsin under 2022. Det är väl något att fira? Inte alls, menar experter.
Lönegapet minskar – är dåligt för kvinnor


Mest läst i kategorin
Under onsdagen, 24 mars, “firades” Equal Pay Day 2021 i USA. Det är dagen då kvinnor i snitt tjänat ihop lika mycket som männen gjorde under 2020.
Alltså, kvinnor som grupp behöver nästan tre månader extra på sig för att tjäna ihop lika mycket som männen tjänar på ett år. Kvinnor som grupp tjänar 83 cent för varje dollar som betalas ut till män som grupp.
Flyttar närmare årsskiftet
Tidningen Fortune skriver att 2022 kommer datumet för Equal Pay Day sannolikt flyttas närmare årsskiftet, då lönegapet minskar. Men det är inte så goda nyheter som det först låter som.
Siffrorna som uträkningarna baseras på är från tidigare år, alltså var det 2019 års lönestatistik som låg till grund för det här årets Equal Pay Day. Nästa år är det 2020 års siffror som ligger till grund för statistiken.
Under 2020 tvingades många kvinnor med lågavlönade arbeten bort från arbetskraften när de tog på sig barnomsorg och när pandemin ödelade de industrier som oproportionerligt anställer dem, till exempel hotell- och restaurang och turismnäringen, skriver Fortune.
Arbetslösa inte med i statistiken
Samtidigt så drabbades inte kvinnor som har högre löner av lika mycket arbetslöshet, vilket påverkar snittsiffrorna. Arbetslösa räknas nämligen inte med i statistiken.
Organisationen National Womens Law Center beräknade siffrorna på kvartalsbasis för 2020, och kom fram till att första kvartalet var lönegapet 81 cent för kvinnor per dollar för män. Fjärde kvartalet var siffran 84 cent per dollar.
“Om vi hamnar i en situation där löneklyftan krymper något, men den krymper för att vi har fler kvinnor utanför arbetskraften, borde ingen se det som en vinst”, säger Fatima Goss Graves, vd för NWLC till Fortune.
“Det blir en chans för oss att få en mer nyanserad förståelse för löneklyftan, och att tala om den uppsättning lösningar som positionerar oss på lång sikt så att vi faktiskt stänger löneklyftan – inte genom att kvinnor drivs ut ur arbetskraften”, säger hon.

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.