Inflationen i Sverige fortsätter stiga, och siffran i september landar på 9,7 procent. De höjda priserna på bland annat el och livsmedel ligger bakom rekordsiffran.

ANNONS

Inflationen fortsätter att öka, och i september är den rekordhöga 9,7 procent enligt nya siffror från SCB.

”Högre elpriser och högre priser på livsmedel och alkoholfria drycker påverkade inflationen i september”, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Ny rekordsiffra för inflationen

I augusti låg inflationen på 9,0 procent, och det var den dittills högsta noteringen på 30 år.

Elpriserna är i september 54 procent högre än de var vid samma tid förra året. Priserna för drivmedel gick däremot ned i september.

Högre matpriser driver på

De livsmedel som ökar mest i pris är kött, mjölk, ost, bröd och andra spannmålsprodukter. Också de höjda kaffepriserna påverkar inflationssiffran.

De rusande priserna på el har en stor inverkan på inflationstakten, uppger SCB. Annat som blir dyrare i september är underhåll och reparationer i hemmet. Möbler och hushållsvaror går också upp i pris.

Större ökning än väntat

SVT, som citerar Bloomberg, säger att bedömare i genomsnitt räknat med att inflationen skulle ligga på 9,3 procent.

ANNONS
ANNONS

”Det finns stor osäkerhet kring det hela, därför att det som driver och orsakar den i stor utsträckning är de höga energipriserna och de beror i sin tur på kriget och Putin”, säger Alexander Norén, SVT:s ekonomikommentator.

”Och där har du ett osäkerhetsmoment som heter duga”, fortsätter han.

Läs även: Se upp för dyrare billån när räntorna stiger [Dagens PS]