Stigande räntor spiller över på alla utgifter, så även ditt billån. Här är två tips som hjälper dig hålla kostnaderna nere. 

ANNONS

När Riksbanken nyligen höjde räntan var målet att dämpa inflationen. Det innebär i förlängningen att svenska hushåll behöver dra ned på sin konsumtion för att bättre kunna hantera inflationens effekter.

För dig som i dagsläget sitter på både ett bo- och billån är detta av förklarliga skäl förenat med stora utmaningar. Särskilt om du skaffat ett billån och privatleasing med rörlig ränta, eller har tecknat ett blancolån utan säkerhet, eftersom det i de flesta fall innebär en förhöjd månadsavgift, skriver Vi Bilägare.

Så hur slipper du en räkning som svider varje månad?

Ett bra tips är enligt Carl-Erik Stjernvall på Riksförbundet M att se över om ditt billån har fast eller rörlig ränta. Något som vid köpet eller i bilannonsen kan vara svårt att avgöra. Av det skälet bör du läsa igenom alla villkor nogsamt innan du köper bil.

Stjernvall råder även dig som bilägare att ha en bra dialog med din bank. Särskilt när det kommer till hur ditt lån ska återbetalas.

ANNONS
ANNONS

”Undvik att dela upp kostnaden på för många år, försök betala tillbaka på så kort tid som möjligt. Titta inte bara på månadskostnaden utan på totalkostnaden för hela lånet under hela löptiden. De flesta ser bara till månadskostnaden”, säger han till Vi Bilägare.

Läs även: Fördubbling av priset för elbilsladdning [Dagens PS]