Inflationen har satt tänderna i konsumenterna i hela Europa. Allt färre köper frukt och grönt. Men de höga priserna får några märkliga effekter.

ANNONS

De flesta livsmedel har blivit betydligt dyrare det senaste året. Det är en direkt effekt av kriget i Ukraina, som drivit upp priset på drivmedel och gödselprodukter samtidigt som tillgången på ryska och ukrainska jordbruksprodukter också sjunkit betydligt.

MISSA INTE: Nasdaq varnar för äggpriserna: ”Äggflation” [Dagens PS]

Skyhög inflation

Men medan priset på exempelvis spannmål och ägg skjutit i höjden, vilket Dagens PS skrivit om tidigare, har priset på finska gurkor märkligt nog sjunkit, Men inte i Finland.

Det rapporterar den finska dagstidningen Helsingin Sanomat, som visade bilder på finska gurkor som säljs för en bråkdel av de priser som de kostar i hemlandet.

Tiondel av priser

Finska gurkor kostar nu över 50 kronor kilot i Finland. Men i Polen kostar de strax under 3 zloty, eller 6 kronor och 50 öre.

ANNONS
ANNONS

Det har förvirrat och upprört de finska twitteranvändarna, och finnar på andra sociala medier, den senaste tiden.

Den finska grönsakskoncernen Satotukkus vd Tomi Hakkarainen tror att det handlar om ett enskilt parti gurkor och inte en kontinuerlig export.

”När konsumenternas köpkraft har minskat så radikalt går inte ens de små partierna inhemska gurkor åt. Då måste odlarna naturligtvis vidta åtgärder. Man behöver bli av med gurkorna på något sätt. Då och då exporterar man partier av tomat och gurka, främst till de baltiska länderna men ibland hamnar de i Polen”, säger Hakkarainen till tidningen.

Osålda gurkor i Finland exporteras alltså till bland annat Polen.

Läs mer om priserna:

Få nyheter om samhället, Europa och världen med vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis.

Äggflation  – äggpriserna rusar [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Pensionsreform: Facken ser rött [Dagens PS]

Ingen lågkonjunktur för champagne [Dagens PS]

Fransk kärnkraft kärvar – påverkar elpriset i Skåne [Dagens PS]

Fransk bränslestrejk fortsätter [Dagens PS]