Senaste nytt

annons

Nu höjs pensionsåldern – ”enda sättet att överleva” – facket ser rött

Nu höjs pensionsåldern – ”enda sättet att överleva” – facket ser rött

Pensionsåldern är en känslig fråga. Tidiga pensioner innebär mer fritid, men också att en allt mindre andel av befolkningen måste försörja en allt äldre, friskare befolkning.

ANNONS

”Vi höjer inte pensionsåldern för att vara populära. Vi gör det för att ta ansvar. Det är det enda sättet som vår samhällsmodell kan överleva”, sade Elisabeth Borne.

MISSA INTE: Krisläge: Nu slukar räntorna 99 miljarder  – bara i bolån: ”Fördubbling” [Dagens PS]

Europas lägsta pensionsålder

Hon är Frankrikes första kvinnliga premiärminister på 30 år. Och hon lanserar på tisdagen planen att höja Europas lägsta pensionsålder. Fransmännen går i pension vid 62, och nu övervägs att höja pensionsåldern till 64 eller 65.

I Sverige höjdes vid årsskiftet pensionsåldern från 65 till 66 år. Det var en tämligen smärtfri övergång. Men i Frankrike får det inte minst fackföreningsrörelsen att se rött.

Det rapporterar CNN i en artikel.

Förutom fackföreningarna, som hotar med strejkvarsel, finns också andra svårigheter för regeringen. I fjol förlorade president Emmanuel Macron majoriteten i parlamentet, vilket gör det omöjligt att få igenom reformen utan stöd från åtminstone en handfull konservativa politiker.

ANNONS
ANNONS

Ett alternativ skulle vara att Macron kringgår parlamentet genom att utnyttja sin presidentmakt, men det skulle göra både oppositionen och befolkningen ännu argare.

Att höja pensionsåldern är extra känsligt eftersom levnadskostnaderna stiger och fler behöver kunna lita på att få pension för att försörja sig.

Lägre pensioner andra alternativet

Men lyckas inte Macron kan det bli ännu värre ur det perspektivet, menar regeringen:

”Förhoppningen är att kunna balansera budgeten på detta sätt genom att varken höja skatten eller skära ner på pensionsnivåena. Det finns flera sätt att göra det men alla innefattar en förhöjd pensionsålder” sade regeringens presstalesperson Oviler Veran på en pressträff.

Intresserad av ekonomi, pensioner och andra affärsnyheter? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer:

Pensionen sänks för 47 000 svenskar [Dagens PS]

Sänkt premiepension för över en miljon svenskar [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Pensionsåldern höjs efter nyår – detta gäller [Dagens PS]

Ekonomin stannar in – men rekordår för pensionen [Dagens PS]

Fyra av tio vuxna sparar mer till pensionen [Dagens PS]

Pensionsmynidghetens radikala idé: Avskaffa bostödet [Dagens PS]

Miljonärer får garantipension [Dagens PS]