Anställda på sex raffinaderier i Frankrike röstade på onsdagen för att upprätthålla strejken som orsakat kaos i landet de senaste tre veckorna. Strejken fortsätter trots order från regeringen som vill tvinga anställda tillbaka till jobbet.

ANNONS

Sedan tre veckor tillbaka ringlar köerna långa vid Frankrikes bensinstationer. Bakgrunden till strejken är ett krav på högre löner från de anställda på sex av sju av landets raffinaderier.

Strejken har orsakat panik bland invånarna, och många försöker nu bunkra besIn och bränsle, skriver France 24.

I onsdags gjorde den franska regeringen verklighet av sitt hot om att tvinga anställda tillbaka i arbete. För de som vägrar är påföljden böter och/eller fängelse.

Anställda på en bränsledepå vid ett raffinaderi i nordvästra Frankrike, som ägs av den amerikanska jätten Esso-ExxonMobil, är de första som drabbas säger en tjänsteman på energidepartementet till nyhetsbyrån AP.

”Inför den fortsatta strejken vid Port-Jerome i Normandie börjar regeringen rekvirera nödvändig personal vid depån” sa han.

Senare sa regeringens talesman Olivier Veran, att de anställda vid TotalEnergies depå i Flandern stod på tur.

ANNONS
ANNONS

Skapar oro och kaos

CGT, en av de största fackföreningarna, vill fortsätta strejken – och har varnat för att regeringens drag kan leda till mer oro. De menar också att det kan vara olagligt för regeringen att tvinga anställda att gå tillbaka till jobbet.

Fackföreningen kräver tio procent löneökning retroaktivt för hela 2022 för de anställda på TotalEnergies.

Långa köer av bilister som desperat letade efter bränsle blockerade igen gator i Paris och andra större städer.

I tisdags kväll saknade 31 procent av bensinstationerna i hela landet minst en sorts bränsle. I Paris-regionen låg den siffran på 44 procent.

Esther Berrebi, som arbetar vid hemtjänsten i huvudstaden. Hon hade försökt tanka vid tre olika bensinstationer sedan 07 på morgonen. Till AP uttryckte hon sin stora oro och ilska.   

”Jag förstår att de vill ha högre löner, men jag förstår inte hur de kan stoppa ett helt land”, sa hon.

Motstånd mot Macron

Strejken och protesterna kan sätta fart på en demonstration som planeras till nu på söndag av landets vänsterpolitiska partier.

ANNONS
ANNONS

Macrons motståndare är kritiska till presidentens ekonomiska politik, och de höga levnadskostnaderna i landet.

”Jag hoppas att det här är gnistan som startar en generalstrejk,” sa Sandrine Rousseau, parlamentsledamot och medlem i ”Les Vertes” (de gröna), till Franceinfo radio på onsdagen.

Läs även: EU-toppar möts om kontroversiellt gasförslag [Dagens PS]

Läs även: Dieselpriset i Sverige inte längre längre rekordhögt [Dagens PS]