Svenska kraftnät har identifierat vilka timmar som elen kostar mest i jul och nyår. Och det är varken under Karl-Bertil Jonsson eller Kalle Anka, visar det sig.

ANNONS

För att minska och jämna ut elförbrukningen och därmed dämpa priserna på el, har regeringen lämnat ett uppdrag åt Svenska kraftnät att köpa in extra energireserver under så kallad höglasttimmar i vinter.

Då blir elen dyrast

Nu har Svenska kraftnät definierat vilka dessa timmar är. Det står på Svenska kraftnät på sin hemsida.

Under perioden sedan den 1 december och fram till den 31 mars har EU:s medlemsländer i uppdrag att minska elförbrukningen med 5 procent.

Detta genom att bedöma vilka timmar som under en vecka förväntas ha högst förbrukning. Historiskt har de timmarna som definierats är måndag-fredag klockan 08.00-10.59 och klockan 16.00-18.59. Och både jul och nyår infaller på lördag i år.

Svenska kraftnät gör nu åtgärder för att köpa in mer effekt under de timmarna, för att dämpa decemberpriset på el.

ANNONS
ANNONS

Prisdämpande effekter

”En minskad eller flyttad förbrukning från dessa timmar kommer därför även att kunna få en prisdämpande effekt”, säger Staffan Engström, enhetschef för nya stödtjänster och nätutnyttjande på Svenska kraftnät.

Enligt EU:s nödförordning ska höglasttimmarna motsvara minst 10 procent av det totala antalet timmar under krisperioden. Med den definition Svenska kraftnät nu fastställt motsvarar höglasttimmarna en knapp femtedel av alla timmar under perioden.

”Svenska kraftnät har valt att fastställa fler timmar som höglasttimmar än minimumkravet för att öka sannolikheten att höglasttimmarna träffar de timmar som har högst pris. Att motverka höga priser är det övergripande målet med EU:s nödförordning och att sänka förbrukningen de timmar då priset är som högst leder mot det målet”, säger Staffan Engström i pressmeddelandet på Svenska kraftnäts hemsida.

Läs mer om elräkningen:

Tjäna 45 000 kronor i vinter – på svindyr el [Dagens PS]

Skyhöga elpriser i Europa sänker julhandeln [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Tyskland tävlar om att minska elförbrukningen [Dagens PS]

Svenska företag krisar på grund av dyr el [Dagens PS]

Intresserad av ekonomi och andra affärsnyheter? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.