Dagens PS

Tyskland tävlar om att minska elförbrukningen

Tyskland
De tyska julmarknaderna kanske blir lite mörkare i år, än vanligt. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 06 dec. 2022Publicerad: 06 dec. 2022

Som ännu ett sätt att minska sitt ryska gasberoende har Tyskland på olika sätt försökt få sin befolkning att minska elförbrukningen. Det ser ut att lyckas där invånarna nu tävlar om att hitta på fyndiga sätta att dra ner på elen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ryssland ville sätta press på Tyskland och EU genom att strypa gastillförseln, men det har inte riktigt fått den verkan i Tyskland verkar det som. Där tävlar nu befolkningen hur man kan dra ner på elförbrukningen under vintern, där invånarna använde 20 procent mindre gas under september och oktober i år, jämfört med samma period mellan 2018 och 2020.

Fulla gaslager i Tyskland

Tyskland gaslager är nu 97 procent fulla, vilket är långt över förväntningarna, skriver Wall Street Journal.

Den tyska uppfinningsförmågan verkar ha slagit in på allvar när människor nu tävlar med varandra runt om i landet om hur man bäst håller nere elnotan. De inkluderar att tända utomhusgrillar och campingspisar inomhus, klä sig i varma kläder och dra ner på varma duschar för att istället använda tvättlappar.

Kommunerna minskar på elförbrukningen

Även på kommunnivå minskas det på förbrukningen sedan varmvatten är avstängt på offentliga toaletter och duschar, värmen sänks i byggnader och gatubelysning dämpas. Inför julen pratas det vidare om man ska dra ner på de årliga traditionsenliga julmarknaderna runt om i landet, som ofta är fulla av ljus och annat energikrävande.

Medan andra länders invånare ofta klagar på att energi är alldeles för dyr så verkar tyskarna istället vilja visa för världen att det går att spara på nätet och därigenom även den egna plånboken. De delar gärna av sig med tips på sociala medier – tvätta varannan vecka, radera elkrävande appar på mobilen, använd rätt storlek på kastrullerna på spisen.

Tipsen tar aldrig slut och tyskarna sporrar varandra att hitta nya sätta att minska på sina elräkningar.

ANNONS

Läs även: Japan varnar: Flytande naturgas ”slutsåld”

Läs även: Priset på naturgas störtdyker i Europa – varit nere på noll

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS