Dagens PS

Tjäna 45 000 i vinter – på svindyr el

El hushåll elräkning elpris
Det dyra elpriset kan vara din vän – om du har rätt teknik i hemmet. Foto: TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 08 dec. 2022Publicerad: 07 dec. 2022

Årets rusande elpriser gör att många hushåll måste vända på slantarna. Men för de med ett hembatteri kan man istället tjäna storkovan på den dyra elen – tack vare ny teknik och ett “virtuellt kraftverk”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hushåll får med ny teknik och ett “virtuellt kraftverk” möjlighet att tjäna en slant på årets rekordhöga elpriser.

Svenska Kraftnät köper el

Det berättar Checkwatt, ett svenskt energitjänstföretag i en artikel på sajten energinyheter. Svenska Kraftnät köper in el från alla möjliga håll för att få ner elpriserna och skapa balans i systemet inför vintern, vars elräkningar kan få blodet att isa i kroppen.

MISSA INTE: Dessa timmar blir dyrast under jul och nyår

Och hushållen kan hjälpa till. Om du har ett hembatteri kan din hemmael vara en av de stödtjänster som tar Sverige genom krisen.

Tidigare har endast aktörer med större batterier, som myndigheter och företag, kunnat stötta elnätet.

ANNONS

Senaste nytt

Hushållen går ihop i “virtuellt kraftnät”

Men genom Checkwatts virtuella kraftverk kan flera hushåll gå samman och bli tillräckligt stor som aktör för att bidra till elnätet.

ANNONS

“Hushållen behöver inte göra något själva, utan vi övervakar och styr batteriet, ser till att det används optimalt och maximerar lönsamheten för ägaren. De senaste månaderna har det varit riktigt lönsamt för batteriägare att vara med och stötta elnätet”, säger Dan-Eric Archer på Checkwatt.

Väntar på höga priser

Batteriet samlar el som hushållet producerar, exempelvis genom solpaneler, och lagrar den om priset är för lågt. Men när priset stiger så säljs elen till Svenska Kraftnät.

Kriget i Ukraina

Under Rysslands invasionskrig mot Ukraina och handelskrig mot övriga Europa i form av strypt tillgång på gas och olja, har elpriserna rusat på den svenska marknaden.

Det har gjort att lönsamheten för ett hushållsbatteri på 10 kilowatt exempelvis, fördubblats sedan 2021. Då skulle hushållet fått ett tillskott i kassan på 20 000 kronor. I år rör det sig snarare om 45 000 kronor på hela året.

Kostar 75 000 kronor

Men helt gratis är det inte att installera tekniken. Ett batteri i den storleken kostar konsumenten uppåt 75 000 kronor att installera, och det är efter skattereduktionen för grön teknik som står för halva kostnaden.

ANNONS

Det fiffiga med batteriet är att det laddas upp när elpriset är lågt, och sedan säljs elen när priset går upp.

Huvudsyftet med batteriet är inte att sälja el. Batteriet är i huvudsak till för att lagra el inför eventuella elavbrott – något som regeringen varnat för skulle kunna inträffa i vinter, om tillgången på el tryter.

Läs mer om el:

Skyhöga elpriser i Europa sänker julhandeln

Tyskland tävlar om att minska elförbrukningen 

Svenska företag krisar på grund av dyr el

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS