Hur genomgripande blir effekten av en e-krona, om Riksbanken lanserar en? Ekonomijournalisten Andreas Cervenka ser möjligheter till mycket stora förändringar – förutsatt att vi kan öppna ett konto i Riksbanken där vi har våra pengar.

ANNONS

Cecilia Skingsley, vice riksbankschef, säger i Ekonomibyrån att Riksbanken fortfarande utreder e-kronan som en viktig möjlighet för konsumenter och sparare. Framför allt kan e-kronan vara ett alternativ till kontanter. Det blir en kompletterande tjänst, som ger dagens bankkunder möjligheten att välja bort banken.

”Betalningsmarknaden är ett av de fundamentala inslag som en stat faktiskt erbjuder sina medborgare”, förklarar Cecilia Skingsley.

Andreas Cervenka, ekonomijournalist, menar att det är mycket viktigt att alternativet e-krona lanseras. Inte som ett alternativ till kryptovalutor, utan som ett alternativ till andra sätt att betala.

”Kontanter är den enda form av pengar som inte är en fordran på en privat bank, utan på Riksbanken. Om den möjligheten försvinner som koncept så blir det en maktförskjutning till bankernas förmån”, säger Cervenka i Ekonomibyrån.

E-krona har revolutionerande potential

Framför allt ersätter e-kronan kontanter, men Cervenka menar att e-kronan har potential att fylla en revolutionerande roll, beroende på hur den sjösätts.

”Om man skulle kunna få ett konto på Riksbanken och sätta in sina pengar där i stället. Då kan vi fundera på vad som hade hänt i oktober 2008, när svenska banker höll på att gå omkull i Baltikum. Jag tror att då hade Swedbank inte funnits idag, därför att då hade både institutioner och sparare bara pumpat in hundratals miljarder på Riksbanken för att det är stensäkert till skillnad från en bank.”

Det är inte bara Andreas Cervenka som tror att e-kronan kan ha effekt på sättet vi strukturerar ekonomin. Även de stora bankerna själva har gått ut och kritiserat e-kronan eftersom den skulle kunna innebära oönskad konkurrens.

ANNONS
ANNONS

Den tekniska lösningen kring e-kronan är fortfarande under utredning, och om den lanseras är det ännu oklart om det blir som Cervenka tänker sig. Mycket tyder på att kunder kommer att kunna handla i e-kronor, men att dessa ändå kommer att administreras av privata banker, vilket kanske inte skulle ha någon större effekt. Riksbanken själva har i ett tidigare uttalande sagt att man tror att det blir ungefär som när kontantsystemet var mer dominerande.

Läs också:

Riksbanken: En digital valuta närmar sig [Dagens PS]
Färre kontanter än någonsin i Sverige [Dagens PS]