Dagens PS

Färre kontanter än någonsin i Sverige

Färre kontanter
Mycket ska man höra innan öronen...De som använder kontanter för att betala försöker luras, påstås det. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 aug. 2021Publicerad: 02 aug. 2021

Sverige har färre kontanter än någonsin. Det är är både en möjlighet och en risk, menar SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist i en intervju med SvD.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kontanternas andel av penningmängden i Sverige är på en rekordlåg nivå av 1,33 procent, enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån. Det innebär att nära 99 procent av pengarna i Sverige är digitala, något som är unikt i världen enligt Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB:

“Sverige är ledande i digitala betalningar. Det är många centralbanker i världen som tittar på oss”, säger Robert Bergqvist till Svenska Dagbladet.

Varnar för risker med hackerattacker

Han ser många fördelar med att Sverige varit snabba på att ta till sig ny finansiell teknik som exempelvis Swish, men det finns också risker med ett kontantlöst samhälle, menar han.

“Vad gör vi om någon drar ur sladden? Ta den senaste it-attacken mot Coop till exempel och tänk att en gigantisk cyberattack mot Sverige sker. Ska vi då gå tillbaka till en bytesekonomi?”, säger han till SvD.

Ett annat problem är att inte alla är positiva till ett minskat kontantanvändande, särskilt bland äldre. Mer än hälften av alla tillfrågade i en undersökning gjord av Riksbanken i åldergruppen 65–84 var negativa. 37 procent i åldersgruppen 45–64, samt 30 procent av de tillfrågade 25–44-åringarna var också negativt inställda. För den yngsta åldersgruppen, 18–24, var siffran 20 procent.

“Det måste finnas lösningar för dem, så att de känner att de är en del av samhället”, säger Bergqvist till SvD.

E-krona lösningen?

ANNONS

Relaterat till att det finns färre kontanter i Sverige är förslagen om att införa en e-krona, som skulle ge Riksbanken större möjligheter. Regeringen har tillsatt en utredning ledd av förre M-ledaren Anna Kinberg Batra som ska se över statens roll på betalningsmarknaden och analysera behovet av en e-krona. Utredningen ska vara klar i november 2022.

“Det är lite av en Pandoras ask att lansera en e-valuta. Det finns många fördelar: ökad effektivitet, enkelhet och trygghet, men man öppnar samtidigt för frågetecken, då det kan skapa instabilitet i det finansiella systemet”, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB.

Läs mer: Riksbanken öppnar två kontor för kontanter

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS