Pandemin har skyndat på utvecklingen av en digital betalmarknad med en digital valuta i Sverige, konstaterar Riksbanken i ett pressmeddelande.

ANNONS

”Utvecklingen på betalningsmarknaden går väldigt fort och har fått en extra skjuts av pandemin. Sverige har länge utmärkt sig som ett land med låg kontantanvändning och hög användning av kort och digitala betalsätt, men nu syns trenden även internationellt”, skriver Riksbanken som tillsammans med andra centralbanker och internationella organisationer undersöker möjligheterna med digitala valutor till följd av vad som uppges vara en ökad efterfrågan.

Enligt Riksbanken blir kontanter mindre vanligt både i Sverige och utomlands och en stor förklaring till den utvecklingen är pandemin, heter det.

”I stället för att handla i fysiska butiker har många valt att handla på nätet. Somliga har också varit oroliga för att viruset skulle kunna spridas via sedlar och mynt, vilket har fått dem att handla med kort eller betalappar”, skriver Riksbanken som även konstaterar att Swish-betalningarna ökat i Sverige.

”Eftersom omedelbara betalningar, som Swish, kommer att bli allt viktigare i framtiden kommer Riksbanken med början i maj 2022 att börja erbjuda en tjänst för den här typen av betalningar – RIX-INST. RIX-INST kommer dessutom att anslutas till Eurosystemets plattform för omedelbara betalningar (TIPS) och det innebär att det blir möjligt att göra sådana betalningar i större skala”, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Rapport: E-kronan kan inte ersätta kontanter [Dagens PS]