Kontanter kan vara på väg att försvinna och Riksbanken arbetar nu med att utveckla en e-krona som ersättning. Men affärsbankerna menar att nackdelarna med konceptet är stora. 

ANNONS

”Införandet av en e-krona kommer att skapa instabilitet i det finansiella systemet. Fel utformat kan det utgöra ett problem”, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, till Sveriges Radio.

Riksbanken menar att det är en god idé att införa en e-krona för att ersätta de kontanter vi använder idag. Det hela ska fungera som ett statligt swish, enligt Ekonomiekot. E-kronan ska fungera även om internet ligger nere, precis som kontanter.

Anledningen till att Riksbanken vill utveckla e-kronan är att tjänster som exempelvis Swish kommer från privata banker. På längre sikt kan dessa banker gå omkull.

Dessutom kan bankerna komma med stora avgiftshöjningar, eller bli föremål för hackers. Det gör deras tjänster mer opålitliga, menar Riksbanken.

E-krona kan leda till flyttat kapital

Men för att kunna ha e-kronor måste personer öppna ett konto i Riksbanken där pengarna finns. Det i sin tur öppnar för att privatpersoner också kan vilja ha sparpengar och lön till sitt Riksbankskonto, vilket privata banker ser som ett hot.

Johanna Lybeck Lilja på Nordea säger till Sveriges Radio att det hela kan leda till svårtigheter för privata banker att exempelvis bevilja lån i smamma utsträckning som nu.

”Om centralbankerna ger ut digitala centralbankspengar och kunder i en stor utsträckning väljer att ta ut sin inlåning ifrån bankerna, det betyder ju att bankernas finansiering försvagas”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Men Riksbankens motargument är att konton i e-kronor inte är konstigare än ett system där en större del i ekonomin utgörs av kontanter.

”Den argumentationen är väldigt överdriven”, säger Gabriella Guibourg på Riksbanken.

Läs också:

Riksbanken: En digital valuta närmar sig [Dagens PS]
Färre kontanter än någonsin i Sverige [Dagens PS]