Dagens PS

"Bostadsmarknaden står och väger"

bostadsmarknaden väger
Skandiamäklarna anser att "bostadsmarknaden står och väger" om den ska gå upp mer eller ned. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 08 apr. 2022Publicerad: 08 apr. 2022

Skandiamäklarna är osäker på om priserna på bostäder fortsätter uppåt eller går ned, “bostadsmarknaden står och väger”, heter det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ny statistik visar på en svag uppgång av priserna på bostäder i mars, men det är fortfarande så att priserna stiger på både villor och bostadsrätter.

Men nu har omvärldsoron ökat i sällsynt stor omfattning och det kan spilla över på bostadsmarknaden, menar Skandiamäklarna.

“Även om priserna fortsätter att öka är min känsla att bostadsmarknaden står och väger mellan att pressas uppåt eller nedåt. På ena sidan har vi höjda räntor och börsoro. På andra sidan har vi en stark köpkraft och ett litet utbud. Med så många starka och osäkra omvärldsfaktorer som påverkar kan vi nog förvänta oss en osäker bostadsmarknad i vår”, säger Andreas Moritz, vd på Skandiamäklarna, i ett pressmeddelande.

Hur går det för fritidshuspriserna?

Vid sidan av den långa och starka prisutvecklingen på bostadsrätter och villor i Sverige har fritidshus på många håll upplevt ett prisrally.

Frågan nu är om fritidshusmarknaden fortsätter vara stekhet, eller om de många orosfaktorerna med kriget i Ukraina, inflationsökningen, stigande räntor, fortsatta leveransproblem och hotet om en recession dämpar köpviljan på fritidshusmarknaden.

“Det kommer även bli intressant att följa vilken riktning priserna för fritidshus kommer ta. Det har varit en rejäl uppgång det senaste året men den oroliga marknaden och svenskarnas vilja att resa utomlands efter restriktionerna kan ha en påverkan även här”, säger Andreas Moritz.

Läs mer: Här har villapriset ökat 5 miljoner – på fem år

ANNONS

Läs även: Expertråd: Tänk på det när du köper fritidshus

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS