Skandiamäklarna är osäker på om priserna på bostäder fortsätter uppåt eller går ned, ”bostadsmarknaden står och väger”, heter det.

ANNONS

Ny statistik visar på en svag uppgång av priserna på bostäder i mars, men det är fortfarande så att priserna stiger på både villor och bostadsrätter.

Men nu har omvärldsoron ökat i sällsynt stor omfattning och det kan spilla över på bostadsmarknaden, menar Skandiamäklarna.

”Även om priserna fortsätter att öka är min känsla att bostadsmarknaden står och väger mellan att pressas uppåt eller nedåt. På ena sidan har vi höjda räntor och börsoro. På andra sidan har vi en stark köpkraft och ett litet utbud. Med så många starka och osäkra omvärldsfaktorer som påverkar kan vi nog förvänta oss en osäker bostadsmarknad i vår”, säger Andreas Moritz, vd på Skandiamäklarna, i ett pressmeddelande.

Hur går det för fritidshuspriserna?

Vid sidan av den långa och starka prisutvecklingen på bostadsrätter och villor i Sverige har fritidshus på många håll upplevt ett prisrally.

Frågan nu är om fritidshusmarknaden fortsätter vara stekhet, eller om de många orosfaktorerna med kriget i Ukraina, inflationsökningen, stigande räntor, fortsatta leveransproblem och hotet om en recession dämpar köpviljan på fritidshusmarknaden.

”Det kommer även bli intressant att följa vilken riktning priserna för fritidshus kommer ta. Det har varit en rejäl uppgång det senaste året men den oroliga marknaden och svenskarnas vilja att resa utomlands efter restriktionerna kan ha en påverkan även här”, säger Andreas Moritz.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Här har villapriset ökat 5 miljoner – på fem år [Dagens PS]

Läs även: Expertråd: Tänk på det när du köper fritidshus [Dagens PS]