Dagens PS

Expertråd: Tänk på det när du köper fritidshus

fritidshus
Det är mycket att tänka på inför fritidshusaffären. I artikeln får du vägledning. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 apr. 2022Publicerad: 03 apr. 2022

På jakt efter fritidshus? Här får du juridisk rådgivning av två proffs inför stugaffären – planering är viktig. Det här har du inte råd att missa!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om du är händig kanske det lämpar sig att slå till på ett renoveringsobjekt, men ta med i beräkningen att arbetet kan ta tid, skriver Villaägarna där två experter guidar fritidshusköpare även juridiskt.

Fundera över avståndet till fritidshuset, beroende på hur ofta du planerar att vara där.

Finns det VA? är en annan fråga du bör ställa, anser de sakkunniga, Malte Runegård, byggteknisk expert på Villaägarna och Lars Karlsson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Glöm inte att det är du som köpare som måste ta reda på fritidshusets skick, undersök exempelvis om det finns fukt- och eventuella mögelskador, är deras råd.

Här är fler goda råd inför köpet av fritidshus

Är eldstäder och skorstenar godkända för eldning, finns det farliga elinstallationer, hur ser det ut med vatten, brunn och avlopp?

Där har du ytterligare saker som du bör undersöka, framgår det på Villaägarna.se.

Kolla även vad fritidshuset har för byggmaterial, om det riskerar att skada hälsan.

Ibland är det också bäst att måla om huset själv för att undvika problem med färg som bubblar.

Låt en certifierad besiktningsman kontrollera om det finns fel och brister. Det ökar möjligheten för dig att få rätt om en rättsprocess uppstår, framgår det vidare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Då är det viktigt med en klausul i avtalet

Säljare anlitar ibland en egen besiktningsman för att öka attraktionskraften. Köpare kan köpa in sig på säljares besiktning och reklamera fel. När säljare har egen besiktningsman kan det bero på ett krav för att teckna en dolda fel-försäkring.

Teckna en klausul som ger dig rätt att besikta objektet i efterhand om det blir bråttom med affären och kontrakt undertecknas.

Ordna även lånelöfte före visningen, hyr ut fritidshuset när du inte vistas där själv – om du känner för det – det kan vara lönsamt.

Obs, glöm inte att teckna en fritidshusförsäkring, kolla eventuella skriftliga pantbrev och var ute i god tid om det är du som ska sälja ett fritidshus, är ytterligare tips från expertduon, berättar Villaägarna.se.

Läs även: Här slår prisökningen för fritidshus svenskt rekord

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS