Enligt SBAB står Sverige inför ett 20-procentigt prisfall på bostäder med ökad press på Riksbanken att snabbt höja räntan.

ANNONS

Den överraskande höga inflationen är ingen ”ljuv musik för Riksbanken”, säger statliga SBAB:s chefsekonom Robert Boije i ett pressmeddelande.

Banken spår att priserna på bostäder nu faller med 20 procent från toppnivån och att snabba räntehöjningar stundar.

En annan effekt är att nybyggnationen tvärnitar och prognosen från SBAB är, skriver TT i artikeln på SvD.se, att Sveriges BNP bara ökar med 0,2 procent nästa år.

I början av 2023 spår banken att styrräntan ligger på 2,25 procent och antalet påbörjade bostäder väntas sjunka med hela 40 procent jämfört med 2021.

”De dramatiskt höga priserna på många insatsvaror går inte att kompensera genom att höja priserna på nya bostäder eftersom priserna faller kraftigt på andrahandsmarknaden”, lyder prognosen.

Dagens Nyheter berättar att ekonomer tror att Riksbanken redan nästa vecka kan jättehöja räntan, men varningsflagg höjs:

”Det finns en stor risk att Riksbanken och ECB (den europeiska centralbanken) fortsätter att höja för länge”, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.

Han anser att ”centralbankerna tappat kompassen”, säger han till DN.

Ekonomiprofessor Lars Calmfors delar inte den åsikten och anser att centralbankerna måste agera snabbt:

ANNONS
ANNONS

”Om man inte höjer och det leder till att inflationen ligger kvar högt eller till och med ökar, måste man kanske strama åt ännu hårdare längre fram.”

Läs även: Experter befarar: Spiken i kistan för börsen [Dagens PS]

Läs mer: Inflationen tar Riksbanken på sängen – igen [Dagens PS]