Inflationssiffrorna som nu kommit in är spiken i kistan för börsen den närmaste tiden, om vi får tro vissa experter. Så här går snacket.

ANNONS

”Alla ser en dyster höst framför sig”, säger Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank, till SvD.

På onsdagen visade SCB:s augustistatistik på en svensk inflation på 9,0 procent, högre än väntat och den högsta nivån på över 30 år.

I USA i tisdags kom inflationstakten på årsbasis in på 8,3 procent, också det högre än väntat.

Det här har utlöst nya börsfall och Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, beskriver det i Svenska Dagbladet som en ”kalldusch” för aktiemarknaden.

Oron ökar på marknaden för att den amerikanska centralbanken ska gå fram med ännu mer aggressiva räntehöjningar än aviserat.

Även på svenska Riksbanken ökar pressen att gå fram med tuffa räntehöjningar för att tämja inflationen.

Maria Landeborn, senior analytiker på Danske Bank, ser högre frekvens i vinstvarningarna från både amerikanska och svenska bolag och i slutändan drabbar det konsumenterna, förklarar hon i tidningen.

Ljusglimtarna är, som börsexperterna ser det, få även om defensiva sektorer kan gå lite mot strömmen. Här nämns hälsovård, dagligvaror, mediciner och mat men även energirelaterade bolag.

ANNONS
ANNONS

Landeborn slår även ett slag för bankerna när räntorna stiger, det gör även Esbjörn Lundevall men inget av börsproffsen anser att det finns några trygga aktier, framgår det.

Nokia, Ericsson, Astra Zeneca och Axfood brukar är inte så konjunkturkänsliga, menar Lundevall men han rekommenderar aktiesparare att i första hand fokusera på aktier som inte är så dyra.

Det bör tilläggas att alla förståsigpåare inte målar allt i svart. I USA ger strateger uttryck för börsoptimism under årets fjärde kvartal, börsen kan då ”stiga stort”, enligt dessa strateger men innan dess väntar ”mycket smärta”, framhåller de, berättar CNBC.