Experter tror att Riksbanken har huvudvärk efter att inflationen på nytt skräller i negativ bemärkelse och kommer in högre än prognos.

ANNONS

”Riksbanken är sannolikt djupt bekymrade över situationen”, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, till Di.

Inflationstakten i Sverige enligt KPIF (konsumentprisindex med fast ränta) var 9,0 i augusti.

Det kan jämföras med en inflation i årstakt på 8,0 i juli.

Månadsförändringen från juli till augusti låg på 1,5 procent vilket även det var något över väntade 1,4 procent.

”Kraftigt stigande elpriser bidrog till den höga inflationstakten i augusti”, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB, i en kommentar.

ANNONS
ANNONS

SCB konstaterar att stigande räntekostnader bidrog med drygt 1 procentenhet till inflationstakten i augusti, enligt KPI som uppgick till 9,8 procent

De ökade elpriserna noterade en hög månadsförändring på 29 procent, framgår det.

Fortsatt bred prisuppgång med prisökningar för bland annat livsmedel, restaurangbesök och hushållsinventarier påverkade utvecklingen.

”Inflationstakten enligt KPIF exklusive energi steg från 6,6 procent i juli till 6,8 procent i augusti”, skriver Statistiska centralbyrån i pressmeddelandet.

Enligt Di var det sistnämnda i linje med analytikernas förväntan enligt Infronts sammanställning.

ANNONS
ANNONS

Torbjörn Isaksson på Nordea räknar med att Riksbanken nu tvingas gå fram med ”kraftiga räntehöjningar”, säger han till tidningen som uppger att Nordea spår att Riksbanken höjer räntan med 75 punkter nu i september följt av ytterligare 75 punkter i november och 25 punkter i februari.

Även Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, säger enligt Di att Riksbanken nu är pressad att agera med kännbara räntehöjningar.

Läs även: Professor: Pressen på hushåll Riksbankens fel [Dagens PS]