En bluff-liga försökte kapa en lägenhet från en åldring i Skåne, men stoppades av föreningens styrelse. Det handlar om samma personkrets som de bröder som i dag döms till tre års fängelse vardera efter att ha lurat 82-årige Benny Sköld i Lund tillhör.

ANNONS

Ett försök av en bluff-liga att kapa en lägenhet i Malmö avslöjades av föreningens styrelse. Det berättar Sydsvenskan i dag. Dagens PS har tidigare berättat om bröderna som lurat äldre i Skåne. Bland annat lurade bröderna till sig 82-årige Benny Skölds lägenhet. Benny avled innan rättspocessen inleddes. De tre bröderna dömdes på fredagen till tre års fängelse vardera.

Nytt försök att kapa lägenhet

Nu avslöjar Sydsvenskan att personer som tillhör samma krets som bröderna Fakhro försökt lura till sig en äldre kvinnas lägenhet. Händelsen är polisanmäld, och en utredning gällande grovt bedrägeri pågår.

Kvinnan och en granne var överens om att de skulle byta lägenheter med varandra. Styrelsen i bostadsrättsföreningen fick bara papper som sa att kvinnan överlät sin bostad till grannen. Enligt Sydsvenskan misstänker polisen att det handlar om ett försök att kapa kvinnans lägenhet.

Skickade bara en överlåtelse

När styrelsen får in ett överlåtelseavtal där från den äldre kvinnan fattar man misstankar. Man tar kontakt med kvinnan, och hon berättar om den överenskommelse hon gjort med en granne om att byta lägenheter. Enligt kvinnan har de båda skrivit var sitt överlåtelseavtal.

Trots att kvinnans lägenhet är större än mannens ska inga pengar ges emellan. Mannen har erbjudit hjälp med flyttning och städning i stället, enligt Sydsvenskan.

Koppling till Fakhro-bröderna

Den granne som kvinnan kommit överens med heter Jörgen Johansson, tidigare Abd Elrahman Fakhro – en av de bröder som döms för bedrägeri mot Benny Sköld. På det kontrakt som kom till bostadsrättsföreningens styrelse står ett helt annat namn. Personen på avtalet har koppling till de bedrägeridömde bröderna Fakhro.

ANNONS
ANNONS

Den överlåtelsehandling som ger kvinnan rätt till mannens lägenhet kom aldrig in till styrelsen.

Ta över båda lägenheterna

”De gjorde det så komplicerat så att ingen skulle förstå vad det handlade om”, säger en källa till Sydsvenskan. ”Vi misstänker att de skulle göra exakt samma sak som mot Benny Sköld.”

Polisen misstänker att målet var att bedragarna skulle bli ägare till båda lägenheterna. Eftersom kvinnan då inte står på något kontrakt skulle hon kunna vräkas.

Häktad – kunde inte ha ringt

Det hela komplicerades av att lägenhetsbytet redan genomförts när styrelsen tog kontakt med kvinnan. Styrelsen kontaktades av en man som sa att han var Jörgen Jönsson och som ville veta varför lägenhetsöverlåtelsen ännu inte godkänts.

Det var bara det att Jörgen Jönsson vid tillfället satt häktad och därför inte kunde ringa – något styrelsen inte hade kännedom om.

Utreder grovt bedrägeri

Bostadsrättsföreningens styrelse uppmanar mannen att skicka in det andra överlåtelseavtalet. När det inkommer har det fel personnummer, och överlåtelsen är därmed inte giltig.

ANNONS
ANNONS

Det hela slutar dock lyckligt: kvinnan är tillbaka i sin lägenhet.

”Detta är tack vare en vaken styrelse som agerat”, säger Sydsvenskans källa.

Läs även: Blatter och Platini frias – oskyldiga till bedrägeri [Dagens PS]

Läs även: Vinbedragare lurade till sig miljoner [Dagens PS]