Bedragare verkar i alla branscher. I kategorin whisky och vinbedragare ingår numera britten Casey Alexander som anklagas för att ha lurat äldre personer på över 13 miljoner dollar, motsvarande 130 miljoner kronor med sällsynta viner som lockbete, skriver Decanter.  

ANNONS

Exklusiva viner, löften om hög avkastning tillsammans med en ”aggressiv och bedräglig taktik” ska enligt amerikanska myndigheter ligga bakom ett  omfattande whisky- och vinbedrägeri som just nu utreds i USA.

Vid den åtalades bänk står vinbedragaren Casey Alexander, bosatt i Storbritannien, som anklagas för konspiration till bedrägeri, som enligt uppgift utgått från Alexanders tre företag Windsor Jones, Charles Winn och Vintage Whiskey Casks.

Bolag från vilka Alexander kontaktat äldre amerikaner och erbjudit dem ”förvärv och försäljning av världens mest lysande och njutbara Bordeaux-fina vin av investeringskvalitet”, skriver Decanter. 

Potentiella kunder har sedan uppmanats att överföra stora summor med pengar för att komma igång med sina vininvesteringar.

Investerade 300 000 dollar i sött vin

För att locka till sig kunder har Alexander även kommunicerat vintips via företaget Windsor Jones hemsida. Bland annat med hjälp av en video med sommeliern Ronan Sayburn, som enligt uppgift inte haft någon vetskap om att videon använts på Alexanders sajt.

Totalt har bedrägeriet inbringat mer än 13 miljoner dollar, motsvarande 130 miljoner svenska kronor och involverat flera offer. En av dem, en 89-åring från Ohio uppmuntrades att investera över 300 000 dollar i söta viner enligt domstolsprotokollen.

Ett annat offer skickade i sin tur 85 000 dollar efter ett löfte om en avkastning på upp till 40 procent, skriver Decanter. 

Uteblivna vinster

Det var när vinsterna uteblev som offren anade oråd och kontaktade polisen som skickade ärende vidare till FBI. Utredare kunde då koppla vinbedragaren till ett flertal liknande bedrägerier i USA.

ANNONS
ANNONS

Vidare efterforskningar ledde dem sedan vidare till Alexanders företag och hjärnan bakom bedrägerihärvan, som greps den 14 juni i år. Sedan dess har Alexander släppts fri mot en borgensumma på 50 000 dollar, motsvarande 500 000 svenska kronor i väntan på rättegång.

Läs även: Bittra druvor: Vinbedragare lurade investerare på miljoner [Dagens PS]

Läs även: Skotsk whisky värd miljoner stulen vid fräckt inbrott [Dagens PS]