Senaste nytt

annons

Bröder driver koncern av bluffbolag i Skåne – lurar äldre

Bröder driver koncern av bluffbolag i Skåne – lurar äldre

En liga av bröder driver en koncern av bluffbolag i Skåne rapporterar Sydsvenskan – de har lurat privatpersoner, bostadsrättsföreningar och kommuner på stora belopp. Särskilt riktar de in sig mot äldre. 

ANNONS

Tidningen Sydsvenskan har granskat bröderna Fakhro från Malmö som ligger bakom en rad blufföretag i Skåne med namn som Fastighetsköparna, Säljdinbiltilloss, Seniorhantverkarna, Beijersnickeri, Mitt trädgård, Måleriproffsen, Lomma Trädgård och Bosab.

Bolagen marknadsförs med välgjorda hemsidor och reklamblad med erbjudanden om gratis hembesök och rejäla rabatter.

Men för de intet ont anande kunderna  privatpersoner, bostadsrättsföreningar och kommuner – slutar det illa. Ett aktuellt exempel är Benny, 82, som var nära att förlora sitt hem då han anlitade Seniorhantverkarna för en storstädning. Alla hans saker dumpades på en cykelväg i Lund, 40 000 kronor försvann från hans konto och ett gåvobrev dök upp där Benny påstods ha skänkt sin lägenhet värd tre miljoner till en av bröderna.

Lurat kommuner på miljoner med bluffbolag

Gemensamt för bolagen är att de inte är registrerade hos svenska myndigheter, organisationsnummer saknas, det är falska adresser och kontakt tas genom e-post och oregistrerade telefonnummer. När fakturor skickas används ett annat bolagsnamn än i marknadsföringen, och bankgiro och swishnummer går till ett tredje bolag, enligt Sydsvenskan.

Med upplägget med bluffbolag har de också lyckats lura till sig miljoner från flera kommuner, bland annat Trelleborg, Helsingborg, Malmö och Lund. SVT granskade sommaren 2021 samma gäng, vilket också Expressen gjorde 2016.

”I grunden handlar det om bedrägerier – man erbjuder en vara eller en tjänst i någon form som aldrig levereras eller utförs, eller så utförs tjänsten dåligt”, säger Stefan Lundberg, tidigare chefsåklagare och nu handläggare brottsförebyggande arbete på polisens nationella bedrägericentrum till Sydsvenskan.

Minst fem polisanmälningar

Tidningen skriver att minst fem polisanmälningar gjorts sedan i somras som handlar om olika bolag knutna till bröderna och deras släktingar. Bröderna har också satt i system att byta namn, exempelvis heter en av bröderna nu Jörgen Johansson efter att ha köpt ett bolag av en man med samma namn.

ANNONS
ANNONS

Fotnot: Dagens PS reporter arbetade under 2016 på Expressen och var då en del av tidningens granskning av bröderna.

Läs även: Bytte namn till Jörgen – lurade kommuner på miljoner [Dagens PS]