Dagens PS

Han varnade för bubblan: "Bostadspriser ned 2023"

Han varnade för bubblan: "Bostadspriser ned 2023"
Nu varnar experter för att bostadspriserna kan sjunka 15-20 procent 2023. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 06 feb. 2023Publicerad: 06 feb. 2023

Bostadspriser kommer att fortsätta nedåt också i år. Det säger mannen som redan 2005 varnade för bostadsbubblan som sedan sprack.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nej, några återhämtade bostadspriser blir det inte i år. Inte om man ska tro Ian Shepherdson, ekonomen som 2005 varnade för bostadsbubblan som växte i USA och sedan sprack ordentligt när finanskrisen kom.

Bopriserna inte i botten

Det kan vara så att priserna är nära lägstanivån, om nu bolåneräntorna vänder nedåt, säger han. Men när det gäller bostadspriserna tror han inte på någon återhämtning.

Shepherdson är grundare och chefsekonom på Pantheon Macroeconomics. Han tror att efterfrågan kommer att fortsätta vara låg, och att bostadspriserna troligen har en bit till att falla.

ANNONS

Senaste nytt

För dyrt för köparna

Orsaken är att bostäderna fortfarande är dyra. För dyra för köparna i USA, enligt Shepherdson.

“Vi uppskattar att priset på ett enfamiljshus har fallit 5,4 procent från den högsta punkten i maj 2022, men de behöver falla ytterligare 15 procent eller så innan de är tillbaka på långtidsmedel, jämfört med disponibel inkomst”, skriver Pantheon till kunderna enligt Business Insider.

Många hus till salu

ANNONS

Bidragande till Shepherdsons uppfattning är också tillgångssidan. Det kommer att bli fler hus till försäljning, och de kommer att ta längre tid att sälja, tror man.

Också nybyggda hus kommer att hamna under prispress, tror Shepherdson.

“Försäljningen av nybyggda hus tenderar att falla snabbt om den uppåtgående trenden när det gäller befintliga hus till salu fortsätter”, skriver Pantheon enligt Business Insider.

Bopris kan rasa 20 procent

Också andra tror på fortsatt sjunkande bopriser.

Ekonomer på KMPG säger att priserna kan rasa så mycket som 20 procent under 2023. Goldman Sachs tror att de rasar 6,1 procent, och Morgan Stanley 4 procent.

Tillbaka till 2020-nivå

Om bostadspriserna rasar ytterligare 15 procent börjar förlusterna närma sig nivåerna när bubblan sprack i mitten på 00-talet.

ANNONS

Å andra sidan bör man komma ihåg att priserna rusade under pandemin. KPMG:s ekonom Yelena Maleyev säger att ett 20-procentigt ras under 2023 skulle ta bostadspriserna tillbaka till samma nivå som i december 2020.

Läs även: Rapport: 302 procents prisökning på villor 

Läs även: Handelsbanken: “Kan bli en verklig krasch” 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS