Sedan millennieskiftet har priset på en genomsnittlig villa stigit med 302 procent, skriver DN med hänvisning till en ny rapport.

ANNONS

Länsförsäkringar står bakom undersökningen som enligt tidningen visar att priset på en genomsnittlig villa i Sverige gått upp mer än dubbelt så mycket som Stockholmsbörsen sedan millennieskiftet.

Jämfört med löneutvecklingen under samma tid har priset på en genomsnittlig villa stigit med nästan fyra gånger så mycket.

Sedan år 2000 har Stockholmsbörsen totalt sett stigit med 139 procent medan medianlönen är upp 83 procent under perioden.

Det kan jämföras med priset på genomsnittsvillan som enligt Länsförsäkringars rapport står på plus med 302 procent, skriver Dagens Nyheter.

MISSA INTE: Pensionsras 2023: Största fonden tappar 586 miljarder [Dagens PS]

Villa- och bostadsrättspriserna väntas öka i lugnare takt framöver

Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, konstaterar att bostadspriserna sköt i höjden när räntorna var rekordlåga.

”Ja, det handlar om ränteläget. Ska man se motsvarande utveckling under kommande 20 år så måste vi ha en fortsatt lågräntepolitik och just nu tror vi inte det”, säger han till DN.

I takt med räntehöjningarna nu i kampen mot inflationen har bostadsräntorna höjts rejält och utlöst kraftiga prisfall på bostadsmarknaden.

ANNONS
ANNONS

Länsförsäkringar räknar med att prisnedgången upphör i vår och att priserna på bostäder därefter ökar. Men inte i samma omfattning som tidigare under exempelvis pandemin utan mer normalt.

Läs också: Ingen skräll att priserna på bostäder rivstartar [Dagens PS]

Läs även: Mäklare ser trendbrott – köparnas fördel minskar [Dagens PS]