Bostadsägare som får det kärvt när räntorna höjs ytterligare får rådet av Finansinspektionen, FI, att be banken om hjälp.

ANNONS

Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier säger till Ekot i Sveriges Radio att pressade hushåll som får svårt att klara sina amorteringar och bolåneräntor kan be banken om en amorteringspaus.

Riksbanken väntas i dag höja styrräntan minst 75 punkter i kampen mot den överraskande höga inflationen, men Finansinspektionen har tidigare räknat ut att nästan alla hushåll klarar det hårdare räntetrycket.

Räntorna på rörliga bolån väntas fortsätta stiga i takt med räntehöjningarna från Riksbanken. För många hushåll väntas räntekostnaderna bli dubbelt så höga.

”Börjar det bli knapert är det bäst att ringa banken och så startar med en dialog. Vi tycker det är bra om folk utnyttjar det här”, säger Henrik Braconier till SR om den föreslagna och tillfälliga amorteringspausen när villkoren nu hårdnar.

TT Nyhetsbyrån konstaterar att amorteringskravet infördes för sex år sedan och att banker hela tiden haft möjlighet att undanta hushåll som har det tufft från det.

ANNONS
ANNONS

Det pågår inom Finansinspektionen en utredning om amorteringskravet. Ett uppdrag som FI fått av den socialdemokratiska regeringen.

Riksbanken väntade trippelhöjning av styrräntan i dag är bara en av två tunga räntehöjningar som sannolikt stundar under Riksbankens två möten före årsskiftet.

Om styrräntan höjs 0,75 procentenheter, som de flesta tror, är det enligt TT ”den största styrräntehöjningen sedan inflationsmålet infördes och kronans fasta växelkurs skrotades i kölvattnet på bankkrisen på 1990-talet”.

De flesta ekonomer bedömer att styrräntan ligger på 2,50 procent i februari nästa år, men en del tror att Riksbanken kommer höja mer än så.

Bland andra kräver Di:s skuggdirektion att Riksbanken höjer 100 punkter i dag.

På marknaden har en 100-punktshöjning prisats in i dag och vissa bedömare tror, skriver TT, att styrräntan hamnat på 3,50 procent under sommaren 2023 mot dagens 0,75 procent.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Stockholm – mycket stor risk för bostadsbubbla [Dagens PS]

Läs mer: Rådet: Sluta inte spara för att räntan höjs [Dagens PS]