I stället för att sluta spara uppmanar Danske Banks privatekonom Jennie Sandén att se över vilka utgifter det går att skära ner på.

ANNONS

Att upphöra med sitt sparande helt och hållet är ingen framkomlig väg när högre räntor, dyrare el och mat pressar hushåll.

”Då är det bättre att se över utgifterna, till exempel antalet abonnemang som ofta ligger och tickar på och som kan kosta många hundralappar i månaden – pengar som kan behövas längre fram i vinter”, säger Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank, till SvD.

Américo Fernández, SEB:s privatekonom, tycker å sin sida att det är en naturlig följd att sparandet minskar i tuffa tider.

På samma sätt som resandet och nöjeskontot krymper och konsumtionen av sällanköpsvaror blir utrymmet för att spara mindre, resonerar han.

Men hittills har Américo Fernández inte märkt att hushållen dragit ner på sitt sparande rent generellt, det handlar mer om att ”täcka upp när matkassen, elräkningen och räntekostnaderna blivit dyrare”, säger han till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Han rekommenderar hushåll att stresstesta sin ekonomi för att se vad som kan göras.

Jennie Sandén råder bolånetagare att binda sina lån på olika tider för att få större riskspridning.

Även SEB:s privatekonom förordar bundet för delar av bolånet för vissa, medan tipset också är att göra en omvärdering av sin bostad för att få ner amorteringskostnaden.

Han håller med sin kollega på Danske Bank att det kan vara klokt att städa upp bland utgifterna.

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, säger till Svenska Dagbladet att bolånetagare bör räkna med en rörlig ränta på över 3 procent vid årsskiftet och en något högre bunden boränta än så, förutsatt att Riksbanken höjer styrräntan med 75 punkter under sina två kommande möten i år.

Läs även: Forskaren om läget: ”Tufft för singelhushåll” [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: SEB: Dubbel smäll för barnfamiljer [Dagens PS]

Läs vidare: SBAB räknar med räntechock och prisfall [Dagens PS]

Missa inte: Inflationen tar Riksbanken på sängen – igen [Dagens PS]