Fallande huspriser har varit ett stort samtalsämne i Sverige och framför allt i Stockholm senaste tiden. Men det är inte bara här det pratas om bostadsbubbla. Bostadspriserna rasar runt om i världen i takt med att räntorna stiger.

ANNONS

Några städer sticker ut – det är de städer som sett de största prisökningarna som nu också får se de största nedgångarna. Och här återfinns Stockholm.

Bostadsbubbla som spruckit

Det är analystjänsten Bloomberg som ställt samman prisstatistik och plockat ut fyra städer som sett de största prisökningarna sedan 2020 och som nu vänt nedåt med besked.

Förutom Stockholm är det Toronto, Sidney och Aukland som riskerar en ordentlig bostadsbubbla.  Samtliga har sett huspriser stiga med runt 30 procent eller mer. Aukland och Toronto nästan 50 procent.

Stor risk för bostadsbubbla I Stockholm enligt denna analys
Källa: Bloomberg

Stockholm i topp men inte värst

Enligt Bloomberg har huspriserna nu fallit i Stockholm med över 10 procent sedan toppen enligt ovan graf. Men det är inte värst.

I Aukland i Nya Zeeland har fallit varit över 15 procent. Men där började centralbanken att höja räntan tidigare än i Sverige. Bara under de senaste 10 månaderna har räntan justerats upp sju gånger i Nya Zeeland.

ANNONS
ANNONS

Det kan vara en fingervisning vart vi är på väg i Stockholm vilket riskerar att skapa en ordentlig bostadsbubbla.

Relaterade artiklar:

Tålamod – då toppar börsen igen enligt Goldman Sachs. Dagens PS