Kärvar ekonomin i dessa kristider är tipset att gå till banken och be om att få slippa amortera på bolånet tillfälligt. Banken säger då okej eller nej.

ANNONS

Möjligheten att ansöka om tillfällig amorteringsfrihet finns alltid, förklarar Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, i Svenska Dagbladet.

Banken bestämmer om en amorteringspaus ska godkännas eller inte.

Under pandemin tog Finansinspektionen bort kravet tillfälligt på amortering på bolån, men i slutändan var det banken som avgjorde saken.

En majoritet av riksdagens partier ställer sig i dag bakom ett slopat amorteringskrav (se länk under artikel) och Robert Boije, chefsekonom på SBAB, bedömer att det förmodligen blir så att amorteringskravet tas bort tillfälligt.

SD vill begrava amorteringskravet

Sverigedemokraterna vill från sin horisont skrota det skärpta amorteringskravet för gott.

Socialdemokraterna har en mer avvaktande hållning till frågan om amorteringskravet eftersom regeringen tillsatte en FI-utredning att titta på amorteringskravet och även bolånetaket, en utredning som presenteras inom kort.

ANNONS
ANNONS

Ytterst är det Finansinspektionen som avgör frågan om att amortera eller inte på bolånet.

När det gäller det förstärkta och skärpta amorteringskravet omfattar det endast 14 procent av alla nya bolånetagare, förklarar Länsförsäkringars sparekonom Emma Persson i Svenska Dagbladet.

De som får stora lån har som regel också höga inkomster och därför är det viktigast att amorteringsfrihet ges till dem som mest behöver det, anser hon.

Inflation och höga elräkningar pressar hushållen

I dag pressar prisökningarna i inflationens och energikrisens spår hushållen, därför är frågan om en befrielse temporärt eller permanent åter på bordet.

Endast 12 procent av bolånetagarna utnyttjade möjligheten till amorteringspaus under pandemin, framgår det.

Riksbanken varnar för att ett helt slopat eller pausat amorteringskrav skulle cementera inflationen på höga nivåer.

Men Robert Boije på SBAB avfärdar det och menar att effekten skulle bli marginell.

ANNONS
ANNONS

Om alla slipper amortera på sina bolån skulle det öka konsumtionen, tror samtidigt Shoka Åhrman och Emma Persson ser något sunt i att betala av på sin skuld, därför bör inte alla utnyttja möjligheten till ett tillfälligt slopat amorteringskrav, anser hon.

Läs mer: Partierna eniga: Ändra amorteringkraven [Dagens PS]

Läs även: Bankerna kritiserar FI – nedringda efter amorteringstips [Dagens PS]

Läs vidare: FI-toppen: Blir det knapert – gå till banken [Dagens PS]

Läs också: Rådet: Sluta inte spara för att räntan höjs [Dagens PS]