Dagens PS

Bankerna kritiserar FI – nedringda efter amorteringstips

Bankerna kritiserar FI – nedringda efter amorteringstips
Finansinspektionens chefekonom Henrik Braconier får kritik efter att hans uppmaning lett till att bankerna är nedringda. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 20 sep. 2022Publicerad: 20 sep. 2022

Bankerna kritiserar nu Finansinspektionens chefsekonom. Gårdagens tips om att kontakta banken om det blir knapert gör att bankerna får tusentals samtal i dag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att uppmana pressade hushåll att ringa bankerna leder till kritik. Det står klart i dag efter att Henrik Braconier, Finansinspektionens chefsekonom, i går uppmanar pressade hushåll att sänka amorteringarna på sina lån, något som Dagens PS rapporterat om.

”Börjar det bli knapert är det bäst att ringa banken och så startar med en dialog. Vi tycker det är bra om folk utnyttjar det här”, sa Henrik Braconier i går till Sveriges Radios Ekot.

Bankerna får tusentals samtal

Och folk ringer. Så till den milda grad att man under tisdagen blivit nedringda.

Svenska bankföreningen kritiserar Braconiers uttalande. Man anser att det är hans fel att  tusentals kunder som vill ha amorteringsfritt ringt, uppger Expressen.

”Uppriktigt sagt förstår jag inte vad Finansinspektionen håller på med. Man uppmanar kunderna att ringa bankerna om man har det knapert”, säger Hans Lindberg i en kommentar till TT enligt Expressen.

“Jag tror att gemene man får intrycket av att amorteringskravet är pausat av Finansinspektionen, som under pandemin.”

Bankerna följer FI:s riktlinjer

ANNONS

Så är det alltså inte. De krav som finns för amortering på lån gäller fortfarande. Det är Finansinspektionens riktlinjer som bankerna måste följa.

På Finansinspektionens hemsida finns information om vad som gäller för att få undantag från amorteringskravet. Får du inkomstbortfall för att du blir arbetslös eller sjuk kan det gå att få dispens. Om elkostnaderna stiger så att hushållet får kraftigt ökade utgifter och marginalerna krymper kan det också gälla som giltigt skäl för undantag enligt Finansinspektionens information.

Ränteökning inte särskilt skäl

Under pandemin pausades amorteringskravet, men det var tillfälligt.

Att räntan höjs ser man inte som särskilt skäl. När man tar ett lån gör bankerna kreditprövning.  Under de senaste åren räknar man med att hushållet klarar sig även om räntan stiger till mellan 6 och 7 procent, enligt Finansinspektionen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS