Konjunkturinstitutets senaste, nattsvarta prognos innebär dels fortsatta räntehöjningar och rekordhög inflation året ut. Men de spår också att lågkonjunkturen håller i sig till 2026.

ANNONS

Konjunkturinstitutets prognos som släpptes på onsdagen ger en dyster bild av framtiden. Inflationen fortsätter skrivas upp. Tidigare hade man spått att KPIF, inflationstakten, skulle landa på 5,2 procent för 2023. Nu stiger den till 6,0 procent enligt prognosen. Med en inflation som skjuter i höjden och för att bekämpa den använder sig Riksbanken av det enda verktyg de vet funkar: Höjd ränta.

Det skriver Dagens Industri.

Hög inflation

Den höga inflationen håller i sig en lång väg in i 2024, vilket innebär att Riksbanken kan väntas fortsätta höja räntan även i fortsättningen.

Och lågkonjunkturen håller i sig längre än så. Först 2026 kan vi se ett ljus i slutet på tunneln, enligt prognoserna som presenterades.

Både företag och hushåll drabbas av både inflation och ränteläget.

ANNONS
ANNONS

På väg att vända?

”Det har tagit längre tid än vad som tidigare förutsetts för inflationen att vända nedåt, men många av de bakomliggande faktorerna till den höga inflationen är nu på väg att reverseras. Inflationen faller därför tillbaka framöver. Exklusive energi förblir dock inflationen hög under hela 2023 och det dröjer till det andra kvartalet 2024 innan den kommer ner till 2 procent”, skriver KI i prognosen.

Dagens PS har tidigare rapporterat att man väntas se räntehöjningar i april. Med en dubbelhöjning kommer styrräntan ligga på 3,50 procent efter april. Men i och med de nya prognoserna väntas Riksbanken fortsätta höja räntan även i sommar, till 3,75 procent.

Men 2026 vänder det, åtminstone, enligt prognoserna:

”Investeringarna ökar snabbt 2025 och 2026. Den höga tillväxten beror dels på Riksbankens räntesänkningar med sammanlagt 2,25 procentenheter under 2024 och 2025, dels på ett strukturellt behov av investeringar i klimatomställning, energiförsörjning och försvar”, tillägger KI.

Läs mer om inflationen:

Allt färre hushåll kan betala räntan [Dagens PS]

Ljusglimt i mars [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Skuldberget lika stort som hela BNP – bara i bolån [Dagens PS]

Har min BRF bra fianser? Fyra ledtrådar och en vanlig fälla [Dagens PS]

Räntesmocka och nya boprisfall väntar, spår Handelsbanken [Dagens PS]