BUSINESSBRIEFEN – För dig som missat nyhetsdagen samlar Dagens PS alla de viktigaste nyheterna och de mest lästa artiklarna på ett ställe.

ANNONS

SD-topp: ”Jag la handen på hennes bröst”
Peter Lundgren (SD) ska enligt uppgift ha gjort sig skyldig till ett misstänkt sexövergrepp mot en SD-kvinna på ett hotellrum för ett och halvt år sedan. Den utsatta kvinnan vittnar om händelsen för Kristina Winberg (SD), som även hon var en av Sverigedemokraternas SD-kandidater i valet till Europaparlamentet. Men bara ett dygn efter att Expressen konfronterat den utpekade Peter Lundgren med uppgifterna, gick SD ut med ett pressmeddelande om att Kristina Winberg fått sparken och att hon ska strykas från EU-listan.

Uppror i SHB – nya vd:n under press
Nya vd:n Carina Åkerström är hårt pressad efter styrelsens beslut att skrota utbetalningen till vinstandelsstiftelsen Oktogonen. Åkerström har i ett brev till bankens över 12.000 anställda förklarat att åtgärden kommer av att 2018 var ett osedvanligt svagt år.

Google avslutar samarbete med Huawei
Dagens techbrief handlar om det nya Kalla kriget, leverans med drönare i Finland och Googles tvärvändning mot Huawei.

Kaos hos Ikea: ”Försöker leva upp till Ingvar”
Enligt Expressen har anställda fått omförhandla löner, i vissa fall till en lägre nivå, och dessutom har ledningsgruppen decimerats sedan Ingvar Kamprads bortgång för drygt ett år sedan. Ikea varslar dessutom tusentals medarbetare världen över.

New Yorker: Nya sociala medier – eller inga alls?
Gruppen IndieWebs mål är att flytta makten från internetgiganterna tillbaka till användarna. Genom att alla användare har egna domäner eller till och med egna servrar där de lägger upp sin data så kan de inte bli utnyttjade av algoritmer eller bolag som köper och säljer data.

Nykomlingen: Kunderna överger storbolagen
Digitala försäkrings-startupen Hedvig lanserade sin första produkt i maj förra året. Nu är siktet inställt på att utvecklas till ett globalt bolagLucas Carlsén, vd för Hedvig, säger att ”försäkringsbolagen märker av floden av kunder som går till oss. De använder alla trick i boken för att sätta stopp för det flödet”.

Svensk startup gör safari mer miljövänligt
Svenska Opibus såg möjligheten – och tog den. Bolagets produkt konverterar traditionella dieselbilar till eldrivna safarifordon i Kenya.

ANNONS
ANNONS

Här hissar vd:n upptjuvarna i gaffeltrucken [SVT]
Montex vd Eric Ullström är en hjälte på flera sätt. När två inbrottstjuvar försökte fly i bil gick han till motattack –och hissade upp dem i en gaffeltruck.

Indiens valuta rusar och börsen stiger [Veckans Affärer]
Indiska rupien och Sensex-börsen i Bombay steg kraftigt under måndagsmorgonen efter att en vallokalsundersökning indikerat att den sittande regeringen med Narendra Modis koalition leder.

Larmet: Se upp för bedrägerimetoderna [Aftonbladet]
”Bedragarna försöker sig på andra sätt när de gamla inte längre funkar”, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägeri­centrum till tidningen (betallänk).