Dagens techbrief handlar om det nya Kalla kriget, leverans med drönare i Finland och Googles tvärvändning mot Huawei.

TECHBRIEFEN – Dagens PS samlar viktigaste technyheterna på ett ställe.

Schacklegendar varnar för ”nytt Kallt krig” i den digitala världen

Garry Kasparov säger att det inte är AI som är hotet – ”det är Ryssland och Kina vi måste oroa oss för”, skriver CNBC. Den före detta världsmästaren slog IBM:s superdator i en schackmatch under 90-talet, men är numera politiskt involverad.

Svenska elbåten kommer upp i 30 knop

Candela Speed Boats har redan nu 160 beställningar på sin nya superbåt, skriver Ny Teknik.

Google ska leverera mat med drönare i Finland 

I Helsingfors stadesdel Vuosaari ska drönare leverera ”köttbullar och mat” till medborgarna i ett demotest, rapporterar Mashable. Wing, som är ett dotterbolag till Alphabet (Googles ägare), ska samarbeta med Herkku Food Market och Café Monami för leveranserna. Tidigare i år började Wing med ett liknande test i Canberra i Australien.

Spotify lanserar sin första hårdvara

Den nya prylen är del av ett marknadstest för att bättre förstå hur streamingtjänstens kunder lyssnar på musik och podcasts i bilen, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Google bannar Huawei från att använda Android

På anledning av Trumps misstänksamhet mot den kinesiska mobiltillverkaren har nu Google beslutat att göra ett uppehåll i samarbetet med Huawei på obestämd tid, skriver CNBC. Det betyder att Huawei inte får tillgång till nya uppdateringar av operativsystemet Android – något som kan stjälpa hela företagets globala strategi. Förra veckan valde Trump och hans stab att lägga Huawei på den så kallade ”Entity”-listan. Den som vill samarbeta med företag på den listan på ha en officiell licens, och det gäller nu alltså även för Huawei.