Här listar vi de fem bästa (och i de flesta fall mest prisvärda) bilarna att utforska vårt vackra land i sommar. Klicka på bilderna så förstår du kanske varför jag valt just dessa.

ANNONS

En bil för två och lite packning

Nya Peugeot 208 är en prisvärd, snygg, bekväm och rolig bil för två. (Foto: Peugeot)

Helt nya Peugeot 208 har inte mycket mer gemensamt med föregångaren än modellbeteckningen. Det är en betydligt snyggare och sportigare bil att titta på och köra än föregångaren, där både exteriören och interiören följer Peugeots nya designspråk. Oavsett om man väljer en av de tre bensinvarianterna, dieseln eller den kompetenta elbilen, så handlar det om en mycket välbyggd bil. Kvaliteten är i nivå med premiumbilar, passformerna exakta och materialet av högsta klass. Det är med andra ord en helt ny värld Peugeot tar steget in i och känslan är rakt igenom positiv. En perfekt bil för två personer.

För den lilla familjen

Kia XCeed lockar inte bara med en sportig exteriör utan med känsla och plats för den lilla familjen. (Foto: Håkan Nilsson)

KIA XCeed borde kanske inte imponera på någon som testar ett hundratal bilar varje år, men den här modellen gör faktiskt det. Det handlar inte bara om den sportiga och riktigt snygga exteriören utan även om hur man med samma motor som i vanliga Ceed kan göra bilen så mycket mer körglad. Exteriören och känslan går faktiskt hand i hand. Dessutom erbjuder den ett lättlastat bagagerum som rymmer 426 liter, tillräckligt för den lilla familjen.

För den STORA familjen

SEAT Tarraco är kanske marknadens i särklass mest prisvärda SUV. Med sju säten eller ett gigantiskt bagageutrymme så är det perfekt bil för den stora familjen. (Foto: Håkan Nilsson)

Med tanke på att SEAT Tarraco i grunden är exakt samma bil som den nästan 23.000 kr dyrare instegsmodellen av den mindre VW Tiguan och 38.000 kr dyrare grundmodellen av Skoda Kodiaq, så borde Tarracon hitta betydligt fler kunder. I konkurrens med Volvo XC40 och XC60 så är modellen ett överlägset mer prisvärt köp. Det här är en fantastiskt fin bil med ett härligt utrymme till ett pris som mycket väl kunde vara betydligt högre och fortfarande utgöra ett mycket bra värde för pengarna. En underskattad bil för den stora familjen.

För livsnjutaren

Äntligen är Z4 tillbaka med canvastak och härlig känsla. En bil för livsnjutare. (Foto: Håkan Nilsson)

BMW Z4 har hittat tillbaka till sina rötter. Borta är det hopvikbara plåttaket som egentligen aldrig hörde hemma på en bil som i grunden är en roadster. Nu har den rätta känslan återfunnit sig på ett sätt som få bilar kan erbjuda. Oavsett vilket motoralternativ man väljer så handlar det om en renodlad sportbil med ambitionen att ge sin ägare en optimal körupplevelse både med taket uppe eller helst nere. Balansen mellan motor, hjulupphängning och växellåda skickar omedelbara signaler av vällust till föraren. Precis som tanken en gång var med en roadster så blir föraren ett med bilen och det är en sublim känsla om man aldrig upplevt det. En bil för livsnjutaren.

För den miljömedvetne

Audi A4 40 g-tron är ett klimatsmart alternativ till elektrifierade bilar eftersom vi kan köra på förnybar biogas i Sverige. (Foto: Håkan Nilsson)

A4 40 g-tron, är lika skön att köra och lika snabb som en fossildriven Audi men betydligt billigare i drift. Eftersom biogas är 100% fossilfritt så är det ett utmärkt alternativ till elektrifierade bilar. Den vecka jag körde bilen hemma i Sverige så hade jag aldrig några problem att hitta tankställen och en fulltakning går lika snabbt som att tanka bensin eller diesel. Skillnaden mellan att köra en gasbil och en ”vanlig” bil är att räckvidden är kortare och mer jämförbart med elbilar med lång räckvidd.

ANNONS
ANNONS

För den med STOR plånbok

Porsche Taycan Turbo är en av mina absoluta favoriter. Rakt igenom en makalös bil för de som är stadda i kassan. (Foto: Håkan Nilsson)

Porsche har lyckats ta fram en elbil som imponerar på i stort sett alla plan. Här finns alla de gener som gjort den tyska biltillverkaren från Stuttgarts förort Zuffenhausen till ett av de mest eftertraktade bilmärkena på marknaden. Bilen är njutning att se på, sitta i och att köra. Visst saknar man det sköna motorljudet från de kraftfulla förbränningsmotorerna, men den saknaden försvinner i takt med alla de gånger man njuter av den brutala prestandan. Detta är bilen jag skulle köpa om jag hade en stor plånbok.

Kom ihåg: Håll avstånd, inte bara till andra människor utan även till andra bilar på vägen.