Dagens PS

Så mycket tappade testbilarna i värde

Volvo går till motattack
Volvo ger sig inte. Kunderna ska inte kunna köra fortare än 180 km/h oavsett vad marknaderna tycker. (Foto: Volvo)
Håkan Nilsson
Håkan Nilsson
Uppdaterad: 10 juli 2020Publicerad: 09 juli 2020

Funderar du på att köpa en helt ny bil så måste du vara beredd på att bilen tappar en hel del i värde ju fort du kör ut från återförsäljaren. Vi har försökt att ta reda på hur mycket några av de bilar vi testade för två år sedan är värda som begagnade. Ingen munter läsning för vissa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Visst är det en härlig känsla att sätta sig i en helt ny bil som ingen annan kört före dig. Men den känslan kan kosta mer än det smakar. Det räcker med att återförsäljaren rapporterar ägarbytet för att du ska förlora tusenlappar innan du ens hinner sätta dig och köra ditt nyförvärv. Ännu större är värdetappet om du köper den sista årsmodellen innan en ny variant presenteras. Men det finns undantag.

För att få lite koll på hur verkligheten ser ut så har vi valt ut åtta bilar som vi testade för ca. två år sedan. Två av dem sjöng på sista versen innan uppdatering eller modellbyte, de andra testades i samband med lanseringen för två år sedan. Vi har utgått från en körsträcka på 3.000 mil (1.500 mil/år) vilket är vad som anses vara normen och uppskattat värdet med hjälp av Bilpriser.se. Vi presenterar dem i stigande ordning, dvs. minsta värdetappet först. Vi ger också tips om det är värt att satsa på någon av dem som begagnad. (Klicka på bilderna för att läsa testerna.) 

Toyota C-HR 1,8 HSD (-12 procent)

Biltest: Toyota C-HR 1,8 HSD – under ytan

Under den futuristiska ytan döljer sig en riktigt trevlig bil. (Foto: Håkan Nilsson)

Testad i oktober 2018. En bil som blivit lite av en vattendelare på grund av designen men som ändå sålt bra i Sverige. Toyotas goda kvalitetsrykte och låga driftskostnader bidrar till den låga värdeminskningen trots att det kom en uppdaterad version förra året. Ett tryggt köp om man gillar designen.
Nypris: 247.400 kr / Uppskattat beg. pris: 218.000 kr
Hitta Toyota C-HR 1,8 HSD på Blocket.

Kia Ceed SW (-17 procent)

Biltest: Kia Ceed kan bli nya folkkombin

Det finns en anledning varför Kia ligger trea på registreringslistan. De bygger bilar för svensken. (Foto: Håkan Nilsson)

ANNONS

Testad i oktober 2018. Kia blev för ett par år sedan Sveriges tredje populäraste bilmärke och har det senaste året förstärkt den positionen. Kombivarianten av Ceed är mycket populär och har genomgått en hel del förändringar till det bättre. Efterfrågan är stor, därav det höga andrahandsvärdet. Ett relativt tryggt begagnat köp!
Nypris: 231.500 kr / Uppskattat beg. pris: 192.000 kr
Hitta Kia Ceed på Blocket.

Audi A6 Avant 40 TDI (-22 procent)

BILTEST: Nya Audi A6 Avant – toppklass!

A6 Avant är kombin för de som söker kvalitet, komfort och härliga köregenskaper. Svårslagen! (Foto: Håkan Nilsson)

Testad i september 2018. Den stora A6 Avant är kanske en mer populär tjänstebil än en bil för privatkonsumenter. Eftersom de flesta bilar fortfarande har ett år kvar på leasingavtalen så är utbudet av begagnade bilar liten och det bidrar till det relativt höga andrahandsvärdet då efterfrågan trots allt är stor. Ett mycket bra begagnat köp!
Nypris: 424.900 kr / Uppskattat beg. pris: 330.000 kr
Hitta Audi A6 Avant på Blocket.

Mitsubishi Outlander PHEV Fleet Edition (-22 procent)

BILTEST: Mitsubishi Outlander PHEV laddar för nya eltider

Mitsubishis “storsäljare” attraherar fortfarande tjänstebilsförarna med sitt låga förmånsvärde. Ny modell kommer 2021. (Foto: Mitsubishi)

ANNONS

Testad i september 2018. Mitsubishi Outlander PHEV blev genast en populär tjänstebil då den lanserades 2013. Under åren som gått har den varit med i toppen bland de bäst säljande elektrifierade bilarna. 2018 genomgick den en mindre facelift och uppgradering av motorn vilket gjorde den gott. Fortfarande populär men en ny version presenteras senare i år. Värdet kommer att sjunka när nya modellen introduceras. Avvakta köp!
Nypris: 399.900 kr / Uppskattat beg. pris: 310.000 kr 
Hitta Mitsubishi Outlander PHEV på Blocket.

Volkswagen T-Roc 2.0 TDI 150 (-24 procent)

BILTEST: VW T-Roc är en perfekt året runt bil.

VW T-Roc är egentligen en högbyggd VW Golf som är roligare att köra året runt. (Foto: VW)

Testad i februari 2018. Volkswagens näst minsta SUV är en välbyggd och trevlig bil som hittat sina kunder främst bland tjänstebilsförarna. Lilla dieseln är den mest populära varianten. Precis som med Audi A6 så är det begagnade utbudet mycket begränsat eftersom majoriteten av bilarna från 2018 fortfarande är under leasingavtal. Därav det relativt höga andrahandsvärdet. Ett bra köp om man vill ha en ”hög” Golf!
Nypris: 275.400 kr / Uppskattat beg. pris: 210.000 kr
Hitta VW T-Roc på Blocket.

Mercedes A 200 (-30 procent)

BILTEST: Nya Mercedes A-Klass är den nya klassledaren

Golf-klassens nya kung sedan 2018, men det är inte så många som upptäckt det ännu. (Foto: Andreas Lindlahr)

ANNONS

Testad i april 2018. Senaste generationen av Mercedes minsta modell introducerade en hel del nyheter som t.ex. det innovativa infotainmentsystemet MBUX men också en ny generation motorer. I konkurrens med bl.a. VW Golf och Kia Ceed har volymen inte nått de nivåer som modellen egentligen förtjänar och det avspeglas i andrahandsvärdet. Ett mycket bra köp då detta är segmentets kanske bästa bil!
Nypris: 283.900 kr / Uppskattat beg. pris: 200.000 kr
Hitta Mercedes A-Klass på Blocket.

Volvo V60 D4 Inscription (-34 procent)

TEST: Nya Volvo V60 – Ett steg i rätt riktning men…

Den svenska folkhemsbilen säljer bäst av alla bilar trots ett för högt pris jämfört med konkurrenterna. (Foto: Volvo)

Testad i maj 2018. Den senaste generationen V60 är ett ordentligt lyft från tidigare modell. En bra bil med en något föråldrad motorteknik och ett nypris som är alldeles för högt i jämförelse med konkurrenterna. Den ”nya folkhemsbilen” överraskar egentligen inte med en hög värdeminskning eftersom det finns många i utbudet. Ett hyfsat köp som begagnad men inte mer eftersom den fortfarande är för dyr.
Nypris: 571.800 kr / Uppskattat beg. pris: 376.000 kr 
Hitta Volvo V60 på Blocket.

BMW 340i xDrive Touring (- 35 procent)

BILTEST: BMW 340i xDrive Touring

BMW 3-serie är en praktisk och sportig kombi som överlever alla modellförändringar utan några större problem. (Foto: Håkan NIlsson)

Testad i april 2018. Med tanke på att en helt ny generation lanserades förra året, så håller denna populära modell sitt värde riktigt bra. Efterfrågan på begagnade BMW 3-serie är stor och utbudet har minskat i samband med exporter till bl.a. Tyskland. Just den starka 340i är ingen storsäljare i Sverige men en ruskigt härlig bil att köra. Ett okej köp om man gillar prestanda och betänker att värdet kommer att sjunka ännu mer när nya generationen hittar ut i beg. hallarna.
Nypris: 694.100 kr / Uppskattat beg. pris: 449.000 kr
Hitta BMW 3-serie Touring på Blocket.

ANNONS

TIPS!

Om man som privatperson söker en ny bil så kan det vara bra att titta på en 1-2 år gammal bil då den största värdeminskningen redan ägt rum. Dessutom kan man få en kanske bättre och mer välutrustad bil för samma pris som den nya bilen du hade tänkt dig. Varför inte en laddhybrid som kommer att stå sig bättre i framtiden?

Håll också koll på om det föreligger ett modellbyte inom en nära framtid, eftersom det ofta påverkar andrahandsvärdet negativt. Var också försiktig med “trendiga” färger som tenderar att snabbt bli oattraktiva. Försök i största möjliga mån sikta in dig på en bil med automatlåda eftersom det är vad den stora majoriteten vill ha nu och även framgent.

Ta dig tid och låt IQ styra över EQ. De flesta “olyckor” sker i bilhallen då man gör fel val av bil.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Håkan Nilsson
Håkan Nilsson

Håkan Nilsson (1959-2021) var en av Sveriges mest erfarna motorskribenter.

Håkan Nilsson
Håkan Nilsson

Håkan Nilsson (1959-2021) var en av Sveriges mest erfarna motorskribenter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS