Nybilsmarknaden i Sverige rasade med 18,1 procent under 2020 – men laddbara bilar slog rekord.
I en ny prognos hoppas Bil Sweden att totalmarknaden ska öka något till 300 000 bilar i år.
– Sverige har nått en tipping point när det gäller laddbara bilar, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Som Dagens PS kunde avslöja redan före nyår blev en elbil för första gången någonsin den mest nyregistrerade bilen i december. Volkswagen ID.3 petade ner Volvo V60 från förstaplatsen med 2564 nyregistrerade bilar. Totalt för året blev dock Volvo V60 den mest registrerade bilen.

Ny statistik från branschorganisationen Bil Sweden visar att 291 000 nya bilar rullade ut på de svenska vägarna förra året, en minskning med 18,1 procent. De laddbara bilarna ökade däremot med 132 procent och Sverige är nu överlägsen etta i EU på laddbara bilar. Sett över hela Europa ligger Norge och Island före Sverige.

”Drabbats stenhårt”

– Vi som många andra industrier har drabbats stenhårt av pandemin. Det blev en snabbare återhämtning än vi trott under tredje och fjärde kvartalet. Det som är roligt är att vi under året nått en tipping point där laddbara bilar är större än bensin och diesel, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Bil Swedens siffror över andelen laddbara bilar.

För 2021 spår Bil Sweden en mindre ökning med tre procent till 300 000 sålda bilar. De vill däremot inte ge en prognos för andelen laddbara bilar, på grund av politisk osäkerhet.

ANNONS
ANNONS

– De förändringar av styrmedel som planeras under 2021 för laddbara bilar och som nu är ute på remiss riskerar att bryta årets positiva utveckling, säger Mattias Bergman.

ID.3 populäraste elbil

Under december 2020 minskade personbilsregistreringarna med 28,7 procent till 34 302, enligt preliminära siffror från Bil Sweden. Den kraftiga nedgången för personbilar förklaras till stor del av fjolårets tidigarelagda köp och registreringar innan fordonsskatten skulle höjas den 1 januari 2020 i samband med införandet av WLTP.

Nyregistreringarna av laddbara bilar, dvs elbilar och laddhybrider, ökade med 251 procent i december och andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna av personbilar uppgick till 49,4 procent, jämfört med tio procent i december 2019. Efter en stark slutspurt i december petade Volkswagen ID.3 även ner Tesla Model 3 som populäraste elbilen för hela 2020.

– Det här är ett fantastiskt facit för ID.3 och en enormt bra start för vår storsatsning på den helt elektriska ID.-familjen. Vad vi kan se i vår statistik är mer än hälften av köparna till ID.3 privatkunder, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Personbilar Sverige