Dagens PS kan avslöja att ett historiskt skifte är på väg att ske på den svenska bilmarknaden.
För första gången någonsin leder en elbil på topplistan för nyregistreringar.
1734 Volkswagen ID.3-bilar har rullat ut i december – elbilen petar ner Volvo V60 från förstaplatsen.

ANNONS

Den totala nybilsförsäljningen har minskat med nästan 17 procent i Sverige under coronapandemins 2020.  De laddbara bilarna har däremot ökat kraftigt. Hittills i år är uppgången 116 procent för laddhybrider och elbilar. Det innebär att laddbara bilar är populärare än både bensin- och dieselbilar.

Ett historiskt skifte

Ytterligare ett historiskt skifte kan nu vara på väg att ske i december, kan Dagens PS avslöja. Med bara några få dagar kvar av månaden och året toppar elbilen Volkswagen ID.3 listan över nyregistreringar på Car.info i december. Det är första gången någonsin som en elbil kan bli den mest registrerade nybilen i Sverige. Hela 1734 exemplar av ID.3 har registrerats i december. Det innebär att den tidigare ettan Volvo V60 just nu är passerad med 127 bilar.

Kan köra om Tesla Model 3 

Tidigare har Tesla Model 3 som bäst varit på en tredjeplats i registreringstoppen. Det var i mars 2019 när modellen precis lanserats i Sverige. I december är dock Tesla chanslös mot Volkswagen ID.3, trots en bra spurt, 543 Model 3-bilar har hittills registrerats. Volkswagen ID.3 är också bara 200 bilar från att gå ikapp Tesla Model 3 för helåret 2020.

– Det återstår ännu några dagar av månaden men visst gläds vi åt att ID.3 har fått ett så bra mottagande av de svenska kunderna sedan den började levereras i september, säger Marcus Thomasfolk, informationschef för Volkswagen i Sverige.

Topplistan i december

Volkswagen ID.3

ANNONS
ANNONS

1 734

Volvo V60

1 607

Volvo XC60

1 314

Volkswagen Passat

ANNONS
ANNONS

973

Volvo XC40

937

Nyregistreringar hittills i december, källa: Car.info