Europeiska unionens planer beträffande att inga bilar med förbränningsmotorer skulle få säljas efter 2035 fick motstånd av Tyskland. Nu har emellertid båda parter funnit en kompromiss.

ANNONS

Vi har tidigare rapporterat om hur Europaparlamentet klubbade genom ett förslag som skulle innebära slutet för fossilbilar till 2035, med vissa undantag beroende på tillverkningsvolym.

Strax innan avtalet skulle klubbas igenom drog Tyskland tillbaka sitt stöd. Anledningen var att det motortunga landet vill ha undantag för e-bränslen, även kallat syntetiska bränslen.

Det var något som skapade frustration bland flera medlemsstater.

Nu har emellertid Tyskland och EU nått en överenskommelse som innebär att e-bränslen kommer att tillåtas.

Det rapporterar amerikanska Bloomberg.

Dodge Charger Hellcat nej till elbilar
Förslaget innebär att det inte bara kommer att finnas elbilar efter 2035. (Foto: Marcus Berggren)

Tyskland ville ha ett undantag

Konflikten mellan Tyskland och EU grundar sig i att Tyskland, som är beroende av sin enorma bilindustri, ville ha ett undantag för e-bränslen och att regelverket skulle lämna mer utrymme för teknik och innovation.

Det innebär alltså att andra bilar än elbilar kommer att tillåtas efter 2035, förutsatt att de tankas med e-bränslen, oavsett volymen på tillverkningen.

Klimatneutralt – från registreringen

EU:s förslag om att klimatneutralisera bilindustrin till 2035 tar hänsyn från det ett fordon registreras in i EU. Det innebär alltså att varken tillverkningsprocessen eller hur ren elen är tas hänsyn till.

Inte heller tillverkningen av e-bränslen tas hänsyn till.

ANNONS
ANNONS

I det stora hela innebär det att framtidens bilar kommer att erbjuda mer variation och inte bara gå på el, något som gynnar många biltillverkare, inte minst de som tillverkar många prestanda- och entusiastbilar.

Porsche stöttade Tysklands ställningstagande och kan alltså nu andas ut när bilar efter 2035 både kommer att gå på el och e-bränslen.

Läs även: Landet som slipper undan EU:s förbud [Dagens PS]
Läs även: Tyskland driver på för undantag av e-bränsle [Dagens PS]
Läs även: Sluttankat 2035 – med är EU-förslaget verkligen grönt? [Dagens PS]