Vi har tidigare rapporterat om att den kinesiska lyx-suven Hongqi E-HS9 kommer till den svenska marknaden. Nu har orderböckerna öppnat och de svenska priserna offentliggjorts.

ANNONS

Nya Hongqi E-HS9 börjar på 889 900 kronor för instegsmodellen ”Comfort”. Den stoltserar med ett batteri på 84 kWh vilken räcker till en räckvidd på 396 kilometer, något som inte är särskilt imponerande.

Går man upp ett snäpp i pris – från 1 079 900 kronor – får man modellen ”Premium” som har ett större batteri (99 kWh) och hela 551 hästkrafter. Man får även längre räckvidd, upp till 465 kilometer enligt WLTP.

Oavsett version får man fyrhjulsdrift och sju säten, förutom i den lyxigaste varianten – kallad Exclusive – som börjar på 1 169 900 kronor. För de pengarna får man samma drivlina som i ovanstående version men sex platser i stället för sju.

Det ingår även tre stycken 16,2-tumsskärmar och lite mer lyx.

Hongqi E-HS9
Hongqi E-HS9 fokuserar på lyx. (Foto: Hongqi)

E-HS9 erbjuder kinesisk lyx en masse

Hongqi – som betyder röda fanan eller flaggan på mandarin – har sitt ursprung som biltillverkare för kommunisttoppar. Själva lyxbilsfokuset har alltid varit den röda tråden, men nu har märket även öppnat upp för en folkligare målgrupp.

Med det sagt är det tänkt att Hongqi E-HS9 ska erbjuda det senaste i lyxväg och komfort. Märket skryter om nappaläder, massage och luftfjädring.

När det kommer till sjusitsiga elektriska lyxsuvar finns det i dagsläget en rad alternativ – exempelvis Mercedes-Benz EQS SUV och Volvo EX90.

Om den svenska marknaden nappar på ännu ett alternativ återstår att se, men intresset i vårt grannland Norge är stort.

ANNONS
ANNONS

Norska medier har rapporterat om att bilen inte är så bekväm som det utlovas, men ett utförligt test på hemmaplan får utröna huruvida det stämmer eller inte.

De första bilarna levereras under första kvartalet 2023.

Hongqi E-HS9 framifrån
I fronten syns den röda fanan tydligt. (Foto: Hongqi)

Läs även: The Vault – troligtvis bilvärldens bästa bilsamling [Dagens PS]