Dagens PS

Nytt på menyn: Växtavfall

protein
Det är här, vid Lunds tekniska högskola, framtidens mat ska utvecklas ihop med Tetra Pak. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 07 dec. 2023Publicerad: 07 dec. 2023

Lunds universitet och Tetra Pak tar gemensamt nya tag kring framtidens mat. I en ny stor forskningsanläggning ska parterna skapa ny föda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att äta växter är något vi alla fått, eller kommer att få vänja oss vid.

I proteinskiftenas tid kommer grönt och växtbaserat att bli betydligt mer frekvent.

Nu tar Lunds universitet och Tetra Pak Processing det hela ett steg till.

De ska lära oss att äta växtavfall.

Störst i Norden

Tillsammans skapar universitetet och Tetra Pak en av Nordens största forskningsanläggningar för så kallad precisionsfermentering.

I den ska mikroorganismer väljas ut, trimmas och hårdtränas, för att sedan få uppdraget att omvandla oätliga rester till mat åt en växande befolkning.

”Inom industri- och jordbrukssektorn uppstår otroliga mängder rester med bra näringsinnehåll som i dag slängs eller i bästa fall blir djurfoder. Räkna med att framtidens mat görs på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid”, säger Eva Nordberg-Karlsson, professor i bioteknik vid LTH, Lunds universitet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Tuggar i sig

Hur det går till?

Väl valda mikroorganismer tillsätts en hög med oaptitliga och svårtuggade växtdelar som blivit över från industri och jordbruk.

Om mikroorganismerna får aptit på ”geggan” sker två saker: mikroorganismerna tuggar i sig massan och spottar ur sig nyttiga kolhydrater som vi människor gillar. 

Samtidigt förökar sig antalet mikroorganismer, vilket ökar proteinhalten eftersom mikroorganismer vanligtvis består till hälften av proteiner.

Vissa bakterier växer också till sig på koldioxid från luften. När mikroorganismerna ”ätit” klart finns grunden till ett näringsspäckat och förhoppningsvis välsmakande livsmedel.

Urgammal metod

Metoden är i grunden urgammal. Att syra eller fermentera grönsaker bygger på samma jäsningsprincip.

ANNONS

Skillnaden här är att processen inte uppstår av sig själv utan kontrolleras in i minsta detalj.

”Ett problem i dag är effektiviteten. Organismerna ger ofta för utspädda, eller för många produkter med höga tillverkningskostnader som följd”, säger Eva Nordberg-Karlsson.

Forskat i decennier

På LTH har man i decennier forskat på att omvandla restprodukter till såväl bioetanol som plattformskemikalier, det vill säga byggstenar till nya material från förnybara råvaror.

På Tetra Pak Processing med huvudkontor några hundra meter bort finns expertis inom uppskalning och förpackning. 

Vill ha med fler

Nu slår sig duon ihop för att bygga stora labb i en satsning som fått namnet Biotech Heights.

Vinnova har beviljat tre miljoner kronor till satsningen där Tetra Pak och universitetet vill se fler medverkande företag.

ANNONS

Och ja, med tanke på att julafton närmar sig, det kan alltså mycket väl bli så i framtidens Kalle Anka att Mowgli i Djungelboken frågar: ”Äta växtavfall?”

Baloos svar blir, naturligtvis: ”Visst, kliar dödsskönt i kistan”.

Om han går in på proteininnehåll och fermentering? Mer tveksamt.

Läs även:

Inflation ger prispress på protein – tofu-priserna rusar – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS