Dagens PS

Pensionsspara: Tips till dig som är egenföretagare   

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Att planera för pensionen är en av de viktigaste åtgärderna som egenföretagare. Din inkomst utgör grunden för den allmänna pensionen, men det finns fler aspekter att ta hänsyn till.   

Mest läst i kategorin

När du driver eget företag måste du själv ansvara för din pension, helt eller delvis. Det är avgörande att du anpassar dina pensionsval efter din specifika situation och behov.

Allmän pension – även för egenföretagare   

Din deklarerade inkomst avgör hur mycket som avsätts till din allmänna pension varje år. För att maximera intjänandet till den allmänna pensionen behöver du deklarera en inkomst på minst 8,07 inkomstbasbelopp (614 934 kr för inkomstår 2024). Över detta belopp tjänar du inte in mer till din allmänna pension. 

Att ta ut lön upp till inkomsttaket för den allmänna pensionen blir således en form av pensionssparande. Om möjligt är det viktigt att nyttja denna möjlighet genom att ta ut lön (för aktiebolag) eller deklarera inkomst (för enskild firma) upp till inkomsttaket. Din deklarerade inkomst påverkar även andra allmänna försäkringar som sjukpenning och föräldrapenning.  

Ta del av fler råd och stöd för egenföretagare och kombinatörer här

Tjänstepension för egenföretagare   

”Det är ett klokt sätt att tjäna in till den allmänna pensionen genom att ta ut lön då inkomsttaket för den är precis under brytpunkten för statlig skatt”, säger Magnus Sjölander, Pension- och försäkringsspecialist på Unionen. 

Magnus Sjölander, Pension- och försäkringsspecialist
på Unionen. Foto: Patrik Nygren. 

De som är anställda på en arbetsplats med kollektivavtal får tjänstepensionen ITP eller någon annan tjänstepension. Om du har en anställning samtidigt som du driver eget företag kan du delvis tjäna in till tjänstepensionen genom detta, förutsatt att din arbetsgivare har kollektivavtal eller har tecknat en individuell tjänstepension för dig.   

”Innan du bestämmer hur mycket du ska spara till din pension är det bra att först tänka till på vad du tror dig ha för ekonomiskt behov när du slutar arbeta. Det gör det lättare att sätta en plan för hur ditt pensionssparande ska se ut”, säger Magnus Sjölander. 

Spara smart för din pension   

Beroende på din företagsform och dina behov finns olika sparalternativ. Aktiebolag och ekonomiska föreningar kan ansöka om hängavtal med Unionen för att spara till pension i ITP-systemet. Det finns också möjlighet för alla företagsformer att teckna förmånliga pensionsförsäkringar genom samarbete med Folksam.   

Skatteavdrag för pensionssparande   

Om du saknar tjänstepension genom ditt företag eller anställning kan du göra avdrag för privat pensionssparande. Avdragsmöjligheterna är generösa, men det är viktigt att balansera detta med din pensionsgrundande inkomst.   

Planera ditt pensionsuttag   

När det är dags att ta ut din pension bör du vara medveten om uttagsreglerna. Oavsett om det handlar om tjänstepension genom hängavtal eller privat pensionssparande är det klokt att vara väl förberedd.   

”Den allmänna rekommendationen är att gå in på minpension.se för att få en bra överblick över sin pension. Det finns också bra möjligheter för att pensionsplanera. Som egenföretagarmedlem så ingår även kostnadsfri pensions- och försäkringsrådgivning för alla medlemmar”, avslutar Magnus Sjölander.  

Tre tips från experten 

* Din företagsform påverkar din möjlighet till pensionssparande.  
* Se över dina behov och sparalternativ noggrant.  
Kom ihåg att balansera skatteavdrag med din pensionsgrundande inkomst.  
* Spara när det är möjligt, och planera ditt pensionsuttag i förväg för en tryggare framtid som egenföretagare.

Ta del av fler råd och stöd för egenföretagare och kombinatörer här

Ordlista för egenföretagare och kombinatörer
Egenansvar: Egenföretagare måste själva ta ansvar för sin pension, vilket innebär att de måste aktivt planera och spara för sin ålderdom.
Allmän pension: Den allmänna pensionen baseras på den deklarerade inkomsten. För att maximera Den allmänna pensionen bör egenföretagare deklarera en inkomst på minst 8,07 inkomstbasbelopp per år. Vilket motsvarar 51 245 kr per månad eller  614 934 kr per år. Detta är precis under brytpunkten för statlig skatt, 615 300 kr per år, för de som inte fyllt 66.
Tjänstepension: Egenföretagare som har anställning kan också få tjänstepension. Detta förutsätter att arbetsgivaren har kollektivavtal eller tecknat en individuell tjänstepension.
Sparalternativ: Det finns olika sparalternativ för egenföretagare, inklusive möjligheter att spara genom hängavtal med Unionen eller genom privata pensionsförsäkringar.
Skatteavdrag: Egenföretagare har möjlighet att göra avdrag för privat pensionssparande förutsatt att du har tjänstepension via arbetsgivare eller företag. Det är viktigt att balansera avdragen med den pensionsgrundande inkomsten för att maximera pensionen.
Planering av pensionsuttag: Vid pensionsuttag bör egenföretagare vara medvetna om uttagsreglerna och planera i förväg för en smidig övergång till pensionärslivet.
Individuell rådgivning: Egenföretagare kan få individuell rådgivning om pensionssparande och andra relaterade ämnen genom Unionen Egenföretagares samarbete med försäkringsbolaget Folksam.

Dessa punkter utgör grundläggande riktlinjer för egenföretagare att ta hänsyn till när de planerar för sin pension.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

Senaste nytt