Dagens PS

Nya virusvarianter kan orsaka våg av covid-19 i sommar

Virus och en jord med munskydd. Nya varianter av viruset som orsakar covid-19 sprider sig och kan vara mer smittsamma än tidigare virusvarianter.
Nya varianter av viruset som orsakar covid-19 sprider sig och kan vara mer smittsamma än tidigare virusvarianter. (Illustration: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 maj 2024Publicerad: 08 maj 2024

En ny grupp av undervarianter till omikron cirkulerar i USA och forskare varnar för en våg med nya fall av covid-19 under sommaren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nya stammar av undervarianter till viruset som orsakar covid-19, kallade FLiRT på grund av hur deras mutationer sitter på virusets spikproteiner, identifierades först i avloppsvatten i USA, det skriver Newsweek.

Kan vara mer smittsam

Enligt Lawrence Young, virolog och professor i molekylär onkologi vid University of Warwick i Storbritannien, är de nya virusvarianternas ursprung okänt, men de sprids nu i och utanför USA.

Data från USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC, visar att en av de nya FLiRT-varianterna, kallad KP.2, orsakar 25 procent av alla nya covid-19-infektioner i USA

Lawrence Young tycker att det väcker en oro för att den nya varianten kan orsaka en våg av infektioner i sommar.

Det finns tecken på att KP.2 kan vara mer smittsam än tidigare virusvarianter men det är än så länge för tidigt för att avgöra om den är farligare.

Symtom på covid-19

“Vi måste fortsätta övervaka spridningen av denna variant, vilket är svårt med tanke på att nuvarande tester är mycket ojämna. Spridningen av nya virusvarianter och avtagande immunitet är ett problem särskilt för de mest utsatta, äldre och de med nedsatt immunförsvar”, säger Lawrence Young till Newsweek.

ANNONS

Han säger vidare att de vacciner mot covid-19 som för närvarande är tillgängliga inte är en perfekt matchning för de nya virusvarianterna, men att en påfyllnadsdos och tidigare infektion bör ge ett visst skydd.

Symtomen på infektion med FLiRT-varianterna liknar dem som tidigare virusstammar ger och CDC listar dem som:

 • Feber eller frossa
 • Hosta
 • Andnöd
 • Trötthet
 • Muskel- eller kroppsvärk
 • Huvudvärk
 • Förlust av smak eller lukt
 • Öm hals
 • Rinnande näsa
 • Illamående eller kräkningar
 • Diarré

Enligt Lawrence Young måste du ta till de vanliga försiktighetsåtgärderna mot covid-19 för att skydda dig mot de nya FLiRT-varianterna.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS