Dagens PS

Kändisläkaren: Vi måste tänka om hur vi ser på åldrande

åldrande
Att åldras borde vara något att vara stolt över. (Foto: Unsplash)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 22 juni 2023Publicerad: 22 juni 2023

Varför är det så skämmigt att bli äldre? Detta är något som CNN:s chefsmedicinska korrespondent Dr. Sanjay Gupta har funderat över. Enligt honom måste vi börja tänka om hur vi ser på åldrande och begreppet “medelålders”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi blir alla äldre. Det är något alla människor har gemensamt, oavsett kultur, socioekonomisk status och politisk tillhörighet. Men varför är det så stigmatiserat? Varför är det något vi nojar oss över?

“Jag har alltid förvånats över att det finns ett sånt stort stigma i samhället kopplat till det”, säger Dr. Sanjay Gupta. 

Medelålderskris en myt

Kändisläkaren erkänner att han fyller 54 i år och att han därför klassas som medelålders – att han har sina bästa och starkaste år bakom sig. Men Gupta känner inte att det stämmer överens med hans egen självuppfattning. Enligt honom har 50-årsåldern hittills varit den bästa i hans liv.

Åldrande ska inte vara något att skämmas eller rädslas över, säger han. Och är man i 50-årsåldern behöver man verkligen inte gå runt och vänta på en medelålderskris.

Psykologen Nancy Sin menar att kriser såsom skilsmässa, död och sjukdom kan ske, men att “medelålderskrisen” egentligen är en myt.

ANNONS

Senaste nytt

Flera missuppfattningar

“Kanske beror det på att det finns så många missuppfattningar kring åldrande och om hur det ska se ut och kännas att bli äldre”, föreslår Gupta, och tar upp exemplet med skönhetsprodukter som är “anti-aging” och får oss att tro att vi inte ska åldras.

ANNONS

Det finns också flera vetenskapliga missuppfattningar om åldrande, till exempel att man med åren ska bli betydligt svagare och långsammare.

Men om man tittar på löptider för män och kvinnor är det bara en liten avmattning mellan åldrarna 35 och 70. Det är först efter 85 som det märks en tydlig skillnad, enligt World Masters Rankings.

En ny amerikansk studie visar också att åldrande inte sker i en konstant takt utan snarare i omgångar. Vi åldras tydligen mest när vi är 34, 60 och 78, men åldrandet mellan de åren är inte särskilt märkbart.

Vikten av träning och sömn

Kändisläkaren menar att vi måste tänka om kring hur vi ser på åldrande, vilket i sin tur kan påverka vår hälsa och livslängd.

För i slutändan kvarstår det faktum att ålder är den största riskfaktoren för många sjukdomar, som alzheimer och cancer.

Därför är det viktigt att tänka på vad man äter, vara fysiskt aktiv och sova gott, samt att inte stressa för mycket. Då minskar man risken för åldersrelaterade sjukdomar.

Men att åldras är definitivt bättre än alternativet.

ANNONS

I sitt senaste avsnitt i podden “Chasing Life” diskuterar Gupta dessa ämnen. Saker han tar upp är bland annat vikten av vänskap, oavsett ålder, den senaste forskningen kring hur vi kan leva längre och varför stigmat är större kring kvinnors åldrande.

Läs hela artikeln på CNN.

Läs mer: Studie: Ta en tupplur och förbättra din hjärnas hälsa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS