Cannabis ökar bland äldre i USA

Uppdaterad: 27 mars 2023Publicerad: 27 mars 2023
Användandet av marijuana och andra CBD-produkter ökar bland medelålders och äldre vuxna i USA
Användandet av marijuana och andra CBD-produkter ökar bland medelålders och äldre vuxna i USA. (Foto: TT)

Marijuana och andra cannabisprodukter som äldre använder mot smärta, sömnproblem eller ångest kan ge andra hälsoproblem, här är några risker.

ANNONS
ANNONS

Användandet av marijuana och andra CBD-produkter ökar bland medelålders och äldre vuxna när det blir lagligt i flera av USA:s stater, det rapporterar Wall Street Journal.

Kan ge andra hälsoproblem

I flera stater säljs CBD-produkter i former som är lätta att ta, exempelvis ätliga produkter och seniorer som använder dem säger oftast att de hjälper mot smärta, ångest och sömnproblem.

Cannabis kan dock innebära risker för äldre. Det kan påverka läkemedels effekt och det är ett problem för äldre som ofta använder flera receptbelagda mediciner.

Marijuana kan även öka risken för fall, skador, förvirring och ångest, att många äldre inte gärna berättar för sin läkare att de använder det komplicerar situationen.

ANNONS
ANNONS

Ökat markant i Kalifornien

Cannabisprodukter ger hälsorisker, men äldre tar dem oftast för att försöka hantera hälsoproblem.

Enligt en studie från University och California ökade mellan år 2005 och 2019 antalet akutmottagningsbesök relaterade till cannabisbruk i Kalifornien bland personer från 65 och äldre från 20,7 till 395 per 100 000 besök.

Berättar inte för vården

I en grupp på nästan 600 vuxna över 65 rapporterade 15 procent att de under de senaste tre åren använt cannabis, detta enligt en studie i Journal of the American Geriatrics Society.

Nästan 80 procent sade att de tog cannabis av medicinska skäl som smärta sömnsvårigheter och ångest och de flesta sade att deras familjemedlemmar kände till bruket, dock berättade bara 40 procent om det för sina läkare.

“De sökte ett sätt att behandla dessa besvärliga tillstånd för vilka de medicinska behandlingar vi har inte är jättebra eller svåra att få tillgång till”, säger Alison Moore till Wall Street Journal.

ANNONS

Hon är professor och chef för geriatrik, gerontologi och palliativ vård vid University of California San Diego, och huvudförfattare till studien.

Påverkar metabolismen i levern

Tetrahydrocannabinol, THC, är den huvudsakliga psykoaktiva komponenten i marijuana och det som orsakar ett rus.

Cannabidiol, CBD, är en annan komponent i cannabisplantan, det orsakar inget rus. många produkter innehåller både THC och CBD.

När du konsumerar cannabisprodukter interagerar THC och CBD med leverns enzymsystem och det ansvarar för metabilismen av läkemedel.

Därför kan cannabisprodukter förändra nivån av läkemedel och göra det mer eller mindre verksamt.

ANNONS

Viktigt att veta dosen

Det är viktigt att känna till dosen av THC och cannabisprodukter är inte väl reglerade varför det kan vara svårt att veta om informationen på etiketten är korrekt.

Om du använder CBD-produkter är det bra att tala med din läkare om det för att förstå hur det kan påverka läkemedel du tar.

“Om äldre vuxna överväger att prova cannabis av medicinska skäl är det viktigt för dem att behandla det som alla andra läkemedel som kan ha biverkningar eller interagera med andra mediciner”, säger Benjamin Han, geriatriker vid USCD, till Wall Street Journal.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bidens nya policy får cannabisaktier att rusa

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.