Bli äldre med hälsan kvar? Forskarnas fyra viktigaste tips

Uppdaterad: 07 juni 2023Publicerad: 07 juni 2023
tips
Det kan låta som självklarheter att man lever längre och mår bättre om man lever ett hälsosammare liv, men nu är det iallafall bevisat av forskare i Luleå. Foto: Pixabay

Slå vakt om dina relationer. Behåll ditt engagemang. Sluta rök och börja träna. Det är forskarnas viktigaste tips till bättre hälsa senare i livet.

ANNONS
ANNONS

Att skippa rökning och ägna sig åt träning i 60-årsåldern kopplas till bättre hälsa senare i livet.
Men för att må bra i högre ålder är också sociala relationer, engagemang och självbestämmande viktigt. Det visar en avhandling vid Luleå tekniska universitet.

1999 deltog 1 500 norrlänningar i en hälsoundersökning som var en del av ett internationellt forskningsprojekt kring hjärt- och kärlsjukdomar.

MISSA INTE: De laddar huset med elbilen, istället för tvärt om 

Kan påverka själv

Två decennier senare har en avhandling vid Luleå tekniska universitet följt upp projektet.
Ambitionen har varit att se vilka faktorer från 60-årsåldern som kan kopplas till om deltagarna fortfarande lever och hur de mår.

“Resultaten visar både hur individen faktiskt själv kan påverka sitt hälsosamma åldrande och välbefinnande, och vad samhället kan göra”, säger forskaren Albin Dahlin Almevall vid Luleå tekniska universitet.

Studien visar att den viktigaste faktorn för att överleva och åldras hälsosamt är att inte röka. Många av rökarna från 1999 är inte längre i livet.
Näst viktigast var en markör för hjärtproblem som man mätt i blodprov, midjemått och fysisk aktivitet.

ANNONS
ANNONS

Viktigt vara aktiv

När det gällde hälsa hos de personer som fortfarande levde var fysisk aktivitet i 60-årsåldern den främsta framgångsfaktorn för ett hälsosamt liv även efter 80.
På andra plats kom hälsosamma värden av långtidsblodsocker, ett mätvärde kopplat till diabetes.

“Vi kan inte veta att det är orsakssamband mellan dessa faktorer och hälsa i hög ålder, självklart finns det fler saker i livet som avgör, men vi kan se vissa faktorer som kan kopplas till hälsosamt åldrande. Det är intressant att många av dem är sådana man själv kan påverka”, säger Albin Dahlin Almevall.

Sammanhang centralt

Det finns fler viktiga faktorer. Till dem hör ett socialt sammanhang, god hälsa och funktionsnivå i vardagen, engagemang, känsla av frihet och att känna sig hemma.

“Hemmet är en väldigt stor del av livet. Paradoxalt nog blir hemmet allt mer centralt med åldern, men samtidigt blir det för många svårare att klara sig hemma utan stöd. De som känner att stödet gör att man blir en belastning mår sämre”, säger Albin Dahlin Almevall.

Superviktigt tips: Rör dig

En annan del i avhandlingen handlar om fysisk aktivitetsnivå. 77 personer fick bära en aktivitetsmätare dygnet runt under en vecka.
Resultatet är, i korthet, att ju mer man rör sig, desto bättre mår man. Till och med att stå upp lite mer är kopplat till välbefinnande.

Läs mer om tips till hälsa sent i livet:

Tips för dig som funderar på pensionen

10 tips för smartare privatekonomi

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS