USA, EU och dess allierade anklagar Kina för att ligga bakom en cyberattack mot Microsoft Exchange och andra så kallade ransomware-attacker världen över.

USA:s regering under president Joe Biden skickade under måndagen ut ett meddelande till myndigheter och privata företag där de anklagade Kina för ett mönster av cyberattacker som inkluderar utpressning och stöld, skriver Financial Times.

”Omfattar kriminell verksamhet”

De påstod också att personer med anknytning till den kinesiska regeringen hade utfört ransomware-attacker mot privata bolag med lösenkrav på miljontals dollar. Kina sades också specifikt ligga bakom en hackerattack mot Microsoft Exchange email-servrar som påverkade tiotusentals organisationer världen över.

”Deras verksamhet omfattar kriminell verksamhet, såsom cyberaktiverad utpressning, kryptojacking och stöld från offer runt om i världen för ekonomisk vinst”, säger en talesperson för USA:s regering enligt Financial Times.

”Kinas mönster av oansvarigt beteende i cyberrymden är oförenligt med dess uttalade mål att ses som en ansvarsfull ledare i världen”.

EU och Nato anklagar också Kina

Anklagelserna gjordes tillsammans med EU, Storbritannien, Kanada, Nya Zeeland, Australien, Japan och Nato.

”Detta oansvariga och skadliga beteende resulterade i säkerhetsrisker och betydande ekonomisk förlust för våra statliga institutioner och privata företag, och har visat betydande läckage och systemeffekter för vår säkerhet, ekonomi och samhället i stort”, säger Europeiska rådet i ett uttalande.

I uttalandet står också att läsa att rådet upptäckt cyberattacker från de kinesiska hackergrupperna APT40 och APT31 riktade mot offentliga och politiska institutioner i EU samt europeisk industri med ”syftet att stjäla immateriella rättigheter och spionera”. EU ger också stöd till USA:s slutsats om att det var Kina som låg bakom en cyberattack mot Microsoft.

ANNONS
ANNONS

”Den kinesiska regeringen måste avsluta detta systematiska cybersabotage och kan förvänta sig att ställas till svars om den inte gör det”, säger Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab. 

Läs mer: Ryska dokument bekräftar: Putin fick Trump vald

Läs mer: Kalldusch för Microsoft – förlorar jättekontrakt med Pentagon