Läckta dokument från Kreml visar att Rysslands president Vladimir Putin beordrade sina spioner att använda ”all möjlig kraft” för att få Donald Trump vald till president i USA 2016.

ANNONS

Det är den brittiska tidningen The Guardian som kommit över dokument från ett möte där Rysslands president Vladimir Putin, hans toppministrar och spionchefer från organisationerna GRU, FSB och SVR alla var samlade på den 22 januari 2016.

Vid tidpunkten hade Donald Trump tagit en ledarposition i det republikanska partiets primärval. Att mötet ägt rum är officiellt och det finns bilder från det – men enligt Ryssland handlade mötet om ekonomin och Moldavien.

Enligt The Guardian visar dock dokumenten att de vid det tillfället enades om att Trump i Vita huset skulle bidra till att säkra Moskvas strategiska mål, bland annat ”social oro” i USA och en försvagning av den amerikanska presidentens förhandlingsposition.

Fick en order med Putins signatur

Rysslands tre spionagenturer fick en order med en signatur från Putin där de beordrades att hitta praktiska lösningar för att ge Donald Trump stöd, visar dokumenten enligt The Guardian som fått dokumentens äkthet bekräftad av oberoende experter.

Kremls talesperson Dmitri Peskov avfärdar dock dokumenten som ”fiktion” till tidningen.

I dokumenten beskrivs Donald Trump som ”den mest lovande kandidaten” från ett ryskt perspektiv, och den dåvarande presidentkandidaten beskrivs som en ”impulsiv, mentalt instabil och obalanserad person som lider av ett mindervärdeskomplex”.

Bekräftelse på ”kompromat”

Det finns också en bekräftelse att Ryssland hade ”kompromat”, komprometterande material, kring ”vissa händelser” som den framtida presidenten varit med om på hans tidigare icke-officiella resor till landet. Dokumenten hänvisar till bilaga 5 för mer detaljer, men det är oklart vad bilaga 5 innehåller.

ANNONS
ANNONS

”Det är absolut nödvändigt att använda all möjliga kraft för att underlätta hans [Trumps] val till posten som USA:s president”, står det i dokumentet enligt The Guardian.

Läs mer: Opinionsmätning: Trump kan bli USA:s president igen