Dagens PS

Kalldusch för Microsoft – förlorar jättekontrakt med Pentagon

Microsoft Pentagon
Under tisdagskvällen kom en rejäl kalldush för Microsoft, bjässen förlorar ett jättekontrakt värt 85 miljarder kronor med USA:s försvarsdepartement Pentagon. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 07 juli 2021

Under tisdagskvällen kom en rejäl kalldusch för Microsoft, bjässen förlorar ett jättekontrakt värt 85 miljarder kronor med USA:s försvarsdepartement Pentagon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Försvarsdepartementet Pentagon meddelade att avsikten är att bryta molnkontraktet med Microsoft, som uppges vara värt 10 miljarder dollar (cirka 85 miljarder kronor), och att Microsoft förlorar detta jättekontrakt är förstås en rejäl kalldusch.

Det aktuella avtalet har varit föremål för en skur av kritik från politiker, samtidigt som det kantats med tvister med Amazon.

Avtalet rör JEDI, eller Joint Enterprise Defense Infrastructure, även kategoriserats som ett av Pentagons mest problematiska kontrakt.

I ett pressmeddelande på tisdagen uppgav Pentagon att ”på grund av ökade krav, ökad molnkonversation och branschens framsteg uppfyller JEDI Cloud-kontraktet inte längre behoven”, skriver Di.se med hänvisning till CNBC.

Tänker ta in nya offerter och nya aktörer

Det amerikanska försvarsdepartementet behöver fortfarande molntjänsterna från Microsoft men tänker upprätta fler kontrakt med fler leverantörer.

Planen är bland annat att ta in offerter både från Amazon och Microsoft.

Pentagon ser ingen annan lösning då Amazon och Microsoft enligt myndigheten är de enda som kan leverera molntjänster utifrån önskat behov.

ANNONS

Samtidigt kommer Pentagon, framgår det, att gå på jakt efter fler aktörer på marknaden som kan leva upp till kraven som ställs.

Microsofts aktie tappade 0,6 procent på nyheten om att Pentagon har för avsikt att bryta det nuvarande molnkontraktet med bolaget.

För Amazon var läget på börsen det omvända, aktien avancerade hela 3,4 procent på Wall Street.

Läs även: Svenska fonder investerar mest i stora techbolag

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS